(Soupe lyonnaise)
¨
60 dkg vöröshagyma, csomóba kötött fűszerzöldség
(1 babér, 4 szál petrezselyem, 1 szál kakukkfű), 15 dkg vaj (nem sok ez?), 2 ek
liszt, 25 dkg reszelt trappista sajt, 4 tojássárgája, só, bors, 6 szelet
szikkadt (esetleg gyengén pirított) zsemlekenyér.
Nagyon vékonyra felszeleteljük a
hagymát, olvasztott vajon jól megpirítjuk. Szórjuk meg liszttel, keverjük
össze, pirítsuk még 1-2 percig.
Öntsük fel 2,5 l hideg vízzel,
jól keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fűszercsomót. Csendes
tűzön főzzük 30 percig.
Hőálló levesestálba fektetjük a
kenyérszeleteket, majd ráöntjük az átpasszírozott, szükség esetén utána
ízesített levest.
Tetejét bőven szórjuk meg reszelt
sajttal, tegyük előmelegített sütőbe, míg a sajt aranysárgára sül.
Cseréptálkában alaposan dolgozzuk
el a tojássárgákat, keverjük össze 1 merőkanálnyi forró lével, kevergessük bele
a levesbe.
Azonnal tálaljuk.