¨
Hozzávalók: 1 közepes karfiol, 2 db
tyúkhúsleveskocka, 5 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, 3 dl tejszín, 1
kávéskanál só, 2 csipetnyi só, 1 db reszelt szerecsendió
A karfiolt kis darabokra vágjuk,
és a leveskockából készített levesben (6dl) 5 percig főzzük. Leszűrjük, a levét
félretesszük, a karfiolt tányérba rakjuk. Egy edénybe megolvasztjuk a vajat.
Belekeverjük a lisztet, és egy-két percig aranysárgára pirítjuk.
Lassan hozzáöntjük a húslevest és
a tejet, s addig keverjük, amíg csomómentes mártássá nem áll össze. Állandó
kevergetés közben felforraljuk, és öt percig főzzük. Visszatesszük bele a
karfiolt, hozzáöntjük a tejszínt, és forrásig hevítjük. A tűzről levéve sóval,
borssal, szerecsendióval ízesítjük, pirított, megvajazott kenyérszeletekkel
tálaljuk.