Kagylókrémleves zellerrel



(Velouté de moules au celeri)
¨        4 személyre – előkészítés: 25 perc – főzés: 30 perc
¨        1,5 l kagyló, 8 zellerszár finomra vágva, 1 összevágott hagyma, 1 evőkanál finomra vágott friss kapor, 90 g vaj, 15 cl fehérbor, só, bors, sáfrány, 100 g tejszín, 3 tojássárgája, 250 g rizs
Főzzük meg a rizst.
Egy lábasban futtassuk meg a hagymát és a zellert a vajon, pároljuk kb. 10 percig, de ne piruljon meg! Adjuk hozzá a bort, 1 csipet sáfrányt, forraljuk fel, tegyük bele a megtisztított kagylókat és főzzük kb. 5 percig, míg az összes kagyló kinyílik. A főzőlét tegyük félre, a kagylót szedjük ki a héjából, 2- 3 kanál főzőlével leöntve tartsuk melegen.
A többi levet szűrjük le (25 cl lét kell, kapjunk) és forraljuk be.
A tojásokat verjük fel a tejszínnel, majd adjuk hozzá apránként a főzőlevet is. Tegyük vissza a tűzre, míg besüsüsödik, ám ne forraljuk fel!
Öntsük le a kagylókat a krémlevessel. Tálaljuk a rizzsel, kaporral és a maradék vajjal.