Francia hagymaleves


Francia hagymaleves 1.

¨        Hozzávalók: 500 g hagyma, 1 l erőleves (kockából), 30g vaj, 100 g kemény sajt (ementáli, trappista, eidami, füstölt), 30 g liszt, 8 szelet kenyér, 1 csokor petrezselyem, só, bors
Elkészítés: A megtisztított, megmosott hagymát vékonyan felkarikázzuk, és vajon, kevés sóval fedő alatt többszöri keveréssel puhára, csaknem pépszerűre pároljuk. Liszttel megszórjuk, hozzáadjuk az erőlevest, frissen durvára őrölt borssal ízesítjük, és fedő nélkül lassú forralással addig főzzük, amíg a hagyma szinte felszívódik.
Közben szárazon megpirítjuk a kenyeret, minden tányér aljára 2-2 szeletet teszünk, befedjük a hajszálvékonyra szeletelt sajttal, és rámérjük a tűzforró levest. Néhány percig pihentetjük - vagy tűzálló tálkát használva előmelegített, de kikapcsolt sütőbe tesszük -, amíg a kenyér jól megszívja magát a levessel és tálaljuk.
Tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.
Változat: a pirított kenyérszeleteket bedörzsöljük fokhagymával, édeskésebb ízhatású (ementáli) sajtot használunk, nehogy a fokhagyma es a pikánsabb sajt elnyomja a hagyma jellegzetes ízét!
Megjegyzés: valamikor a legszegényebb emberek köznapi étke volt, ma minden valamirevaló francia vendéglő étlapján szerepel.

Francia hagymaleves 2.

¨        Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2 dkg Ráma, 2 db húsleveskocka, 10 dkg Parmezán sajt, 8 szelet baget (franciakenyér), só ízlés szerint, törött bors, ízlés szerint
A margarinon fedő alatt kis lángon üvegesre pároljuk a felkarikázott, megsózott vörös- és póréhagymát. felengedjük 1,5 l vízzel, beletesszük a húsleveskockát, törött borssal és szükség szerint sóval ízesítjük. Jól összeforraljuk, tűzálló edénybe átöntjük, és a tetejére pirított kenyérszeleteket teszünk. Megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben addig sütjük, amíg a kenyérszeletekre a sajt rá nem olvad.