Francia hagymaleves 1.
¨
Hozzávalók: 500 g hagyma, 1 l erőleves
(kockából), 30g vaj, 100 g kemény sajt (ementáli, trappista, eidami, füstölt),
30 g liszt, 8 szelet kenyér, 1 csokor petrezselyem, só, bors
Elkészítés: A megtisztított,
megmosott hagymát vékonyan felkarikázzuk, és vajon, kevés sóval fedő alatt
többszöri keveréssel puhára, csaknem pépszerűre pároljuk. Liszttel megszórjuk,
hozzáadjuk az erőlevest, frissen durvára őrölt borssal ízesítjük, és fedő
nélkül lassú forralással addig főzzük, amíg a hagyma szinte felszívódik.
Közben szárazon megpirítjuk a
kenyeret, minden tányér aljára 2-2 szeletet teszünk, befedjük a hajszálvékonyra
szeletelt sajttal, és rámérjük a tűzforró levest. Néhány percig pihentetjük -
vagy tűzálló tálkát használva előmelegített, de kikapcsolt sütőbe tesszük -,
amíg a kenyér jól megszívja magát a levessel és tálaljuk.
Tetejét meghintjük finomra vágott
petrezselyemmel.
Változat: a pirított
kenyérszeleteket bedörzsöljük fokhagymával, édeskésebb ízhatású (ementáli)
sajtot használunk, nehogy a fokhagyma es a pikánsabb sajt elnyomja a hagyma
jellegzetes ízét!
Megjegyzés: valamikor a
legszegényebb emberek köznapi étke volt, ma minden valamirevaló francia
vendéglő étlapján szerepel.
Francia hagymaleves 2.
¨
Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 1 szál
póréhagyma, 2 dkg Ráma, 2 db húsleveskocka, 10 dkg Parmezán sajt, 8 szelet
baget (franciakenyér), só ízlés szerint, törött bors, ízlés szerint
A margarinon fedő alatt kis
lángon üvegesre pároljuk a felkarikázott, megsózott vörös- és póréhagymát.
felengedjük 1,5 l vízzel, beletesszük a húsleveskockát, törött borssal és szükség
szerint sóval ízesítjük. Jól összeforraljuk, tűzálló edénybe átöntjük, és a tetejére
pirított kenyérszeleteket teszünk. Megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben
addig sütjük, amíg a kenyérszeletekre a sajt rá nem olvad.