Francia fokhagymaleves 1.
(Soupe á l´ail)
¨
20 gerezd fokhagyma, 3 szegfűszeg, 10 dkg
reszelt trappista vagy parmezán sajt, 2 ek. olívaolaj, só, fehérbors, kevés
szárított zsályalevél, 4 zsemle.
2 l vízben főni tesszük a
meghámozott, egészben hagyott fokhagymát, a szegfűszeget, zsályát, csipetnyi
borsot és kk. sót. Forraljuk fel, csendes tűzön főzzük 1/4 óráig.
Vágjuk félbe a zsemléket, a
feleket 5 mm vékony szeletkékre, szórjuk meg mindegyiket mk.-nyi sajttal,
locsoljuk meg pár csepp olajjal, és sütőlemezen tegyük 4-5 percre forró sütőbe,
míg a sajt megpirul.
Szórjuk a levesestálba és szűrjük
rá a levest.
Dúsíthatjuk a levest csontlével,
3-4 ek.-nyi tejszínnel elkevert tojássárgájával is. Ez esetben a levesestál
alján eldolgozzuk a tejszínt a tojássárgájával, majd állandóan kevergetve ráöntjük
az átszűrt levest. Beletesszük a zsemle szeleteket.
Francia fokhagymaleves 2.
¨
6 személyre hozzávalók: 8 gerezd fokhagyma, 9 dl
tej, 9 dl víz, 1 teáskanál Vegeta, 1 késhegynyi őrölt fehérbors, 5 dkg liszt, 5
dkg vaj, 4 tojás, 2 evőkanál bor, vagy tárkonyecet, 25 dkg fehérkenyér
A jókora fokhagymagerezdeket
megtisztítom, szétzúzom. Leveses fazékban felteszem a tejet, a vizet, egy
kiskanál ételízesítővel l Hozzáadom a péppé tört fokhagymát, megsózom, fehérborssal
megszórom. Amíg a leves felforr, a
lisztet a vajjal jól összekeverem, majd apránként, állandó keverés közben a
leveshez adagolom, hogy híg mártás-sűrűségűvé váljon! A felütött tojásokat
szétválasztom. A fehérjét a forrásban lévő levesbe csurgatom, folyamatos
keverés mellett, amíg a fehérje szálasan megkocsonyásodik. A sárgáját a
borecettel elkeverem, és a tűzről lehúzott levesbe keverem! Azonnal forrón
tálalom levesbetéttel, vagy pirított kenyérkockákkal.
Francia fokhagymaleves 3.
¨
Hozzávalók kb. 4 személyre: 2 l húslé (lehet
kockából, de készíthetjük vízzel is, 20 gerezd fokhagyma, 3 szegfűszeg, 10 dkg
reszelt parmezán (vagy trappista) sajt, 2 evőkanál olaj, só, őrölt bors, ízlés
szerint szárított zsályalevél, 4 zsemlye.
A húslében főni tesszük a meghámozott,
egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a szegfűszeget, a zsályát, csipetnyi
borsot és sót. Forraljuk fel, majd csendesen főzzük negyed óráig.
Közben a zsemlyét vékonyra
szeleteljük, néhány csepp olajjal meghintjük, megszórjuk reszelt sajttal, és
sütőben átforrósítjuk, hogy a sajt megpiruljon. A levest a zsemlyeszeletekre
szűrjük.
Dúsíthatjuk a levest
tejszínes-tojássárgás habarással is.