Francia fokhagymaleves


Francia fokhagymaleves 1.

(Soupe á l´ail)
¨        20 gerezd fokhagyma, 3 szegfűszeg, 10 dkg reszelt trappista vagy parmezán sajt, 2 ek. olívaolaj, só, fehérbors, kevés szárított zsályalevél, 4 zsemle.
2 l vízben főni tesszük a meghámozott, egészben hagyott fokhagymát, a szegfűszeget, zsályát, csipetnyi borsot és kk. sót. Forraljuk fel, csendes tűzön főzzük 1/4 óráig.
Vágjuk félbe a zsemléket, a feleket 5 mm vékony szeletkékre, szórjuk meg mindegyiket mk.-nyi sajttal, locsoljuk meg pár csepp olajjal, és sütőlemezen tegyük 4-5 percre forró sütőbe, míg a sajt megpirul.
Szórjuk a levesestálba és szűrjük rá a levest.
Dúsíthatjuk a levest csontlével, 3-4 ek.-nyi tejszínnel elkevert tojássárgájával is. Ez esetben a levesestál alján eldolgozzuk a tejszínt a tojássárgájával, majd állandóan kevergetve ráöntjük az átszűrt levest. Beletesszük a zsemle szeleteket.

Francia fokhagymaleves 2.

¨        6 személyre hozzávalók: 8 gerezd fokhagyma, 9 dl tej, 9 dl víz, 1 teáskanál Vegeta, 1 késhegynyi őrölt fehérbors, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 4 tojás, 2 evőkanál bor, vagy tárkonyecet, 25 dkg fehérkenyér
A jókora fokhagymagerezdeket megtisztítom, szétzúzom. Leveses fazékban felteszem a tejet, a vizet, egy kiskanál ételízesítővel l Hozzáadom a péppé tört fokhagymát, megsózom, fehérborssal megszórom.  Amíg a leves felforr, a lisztet a vajjal jól összekeverem, majd apránként, állandó keverés közben a leveshez adagolom, hogy híg mártás-sűrűségűvé váljon! A felütött tojásokat szétválasztom. A fehérjét a forrásban lévő levesbe csurgatom, folyamatos keverés mellett, amíg a fehérje szálasan megkocsonyásodik. A sárgáját a borecettel elkeverem, és a tűzről lehúzott levesbe keverem! Azonnal forrón tálalom levesbetéttel, vagy pirított kenyérkockákkal.

Francia fokhagymaleves 3.

¨        Hozzávalók kb. 4 személyre: 2 l húslé (lehet kockából, de készíthetjük vízzel is, 20 gerezd fokhagyma, 3 szegfűszeg, 10 dkg reszelt parmezán (vagy trappista) sajt, 2 evőkanál olaj, só, őrölt bors, ízlés szerint szárított zsályalevél, 4 zsemlye.
A húslében főni tesszük a meghámozott, egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a szegfűszeget, a zsályát, csipetnyi borsot és sót. Forraljuk fel, majd csendesen főzzük negyed óráig.
Közben a zsemlyét vékonyra szeleteljük, néhány csepp olajjal meghintjük, megszórjuk reszelt sajttal, és sütőben átforrósítjuk, hogy a sajt megpiruljon. A levest a zsemlyeszeletekre szűrjük.
Dúsíthatjuk a levest tejszínes-tojássárgás habarással is.