Falusi leves


Falusi leves 1.

(Soupe des champs)
¨        4 személyre – előkészítés: 25 perc – főzés: kb. 3 óra
¨        600 g zeller, 50 sárgarépa, 100 g hagyma, 100 g füstölt szalonna, 1 nagy nyúlcomb, nyúlvese, 100 g mogyoró, 60 g vaj, só, bors
¨        Szárnyashúsleves: 1 kis marhalábszár, 1kg szárnyasaprólék, 1 l víz, 1 répa, 1 hagyma, 1 póréhagyma, 1 zellerszár, 1 bouquet garnis (zöldfűszer-csokor), só, bors
A csontot és az aprólékot tegyük a hideg vízbe, forraljuk fel és szedjük le a habját. Adjuk hozzá a kockára vágott zöldséget, a bouquet garnit és enyhén sózzuk. Kis lángon főzzük három órát, közben pótoljuk a vizet. Szedjük le a zsírt róla és szűrjük le. Ehhez az ételhez fél liter lére lesz szükségünk, a többit fagyasszuk le.
A hagymát és a répát vágjuk kockára, tegyünk ugyanígy a szalonnával. Süssük 20 g vajon pár percig.
Vágjuk vékony szeletekre a zellert. Tegyük egy lábasba a zöldségekkel és a mogyoróval együtt, öntsük fel a húslevessel és főzzük nagy lángon 5-10 percig.
Vágjuk kis kockákra a nyúlhúst, a maradék vajon pirítsuk meg a vesével együtt, majd kisebb lángon fejezzük be a sütést.
Osszuk el a levest tányérokban és tegyük bele az utolsó percben még átpirított húst.

Falusi leves 2.

(Soupe paysanne)
¨        4 személyre – előkészítés: 20 perc – Főzés: 2 óra 30 perc
¨        1 kg bárány nyaka feldarabolva, 1,5 l gyenge húsleves, só, bors, 2 zellerszár karikára vágva, 1 összevágott hagyma, 1 kis karórépa kockára vágva, 1 sárgarépa kockára vágva, 2 póréhagyma fehér része összevágva, 1 csokor zöldfűszer, 225 g gyöngyárpa megmosva, 50 g fehérhüvelyű zöldbab, 50 g zöldborsó, vágott petrezselyem
Tegyük a húst lábosba a húslevessel, fűszerezzük, forraljuk fel és főzzük másfél órát. Szedjük le a habját időről időre.
Szedjük ki a húst, csontozzuk ki, vágjuk össze és tegyük vissza a lábosba a többi hozzávalóval együtt.
Fedjük le és főzzük 1 órát, amíg a bab megfő.
Tálalás előtt szórjuk meg petrezselyemmel.