Falusi leves 1.
(Soupe des champs)
¨
4 személyre – előkészítés: 25 perc – főzés: kb.
3 óra
¨
600 g zeller, 50 sárgarépa, 100 g hagyma, 100 g
füstölt szalonna, 1 nagy nyúlcomb, nyúlvese, 100 g mogyoró, 60 g vaj, só, bors
¨
Szárnyashúsleves: 1 kis marhalábszár, 1kg
szárnyasaprólék, 1 l víz, 1 répa, 1 hagyma, 1 póréhagyma, 1 zellerszár, 1 bouquet
garnis (zöldfűszer-csokor), só, bors
A csontot és az aprólékot tegyük
a hideg vízbe, forraljuk fel és szedjük le a habját. Adjuk hozzá a kockára
vágott zöldséget, a bouquet garnit és enyhén sózzuk. Kis lángon főzzük három
órát, közben pótoljuk a vizet. Szedjük le a zsírt róla és szűrjük le. Ehhez az
ételhez fél liter lére lesz szükségünk, a többit fagyasszuk le.
A hagymát és a répát vágjuk
kockára, tegyünk ugyanígy a szalonnával. Süssük 20 g vajon pár percig.
Vágjuk vékony szeletekre a
zellert. Tegyük egy lábasba a zöldségekkel és a mogyoróval együtt, öntsük fel a
húslevessel és főzzük nagy lángon 5-10 percig.
Vágjuk kis kockákra a nyúlhúst, a
maradék vajon pirítsuk meg a vesével együtt, majd kisebb lángon fejezzük be a
sütést.
Osszuk el a levest tányérokban és
tegyük bele az utolsó percben még átpirított húst.
Falusi leves 2.
(Soupe paysanne)
¨
4 személyre – előkészítés: 20 perc – Főzés: 2
óra 30 perc
¨
1 kg bárány nyaka feldarabolva, 1,5 l gyenge
húsleves, só, bors, 2 zellerszár karikára vágva, 1 összevágott hagyma, 1 kis
karórépa kockára vágva, 1 sárgarépa kockára vágva, 2 póréhagyma fehér része
összevágva, 1 csokor zöldfűszer, 225 g gyöngyárpa megmosva, 50 g fehérhüvelyű
zöldbab, 50 g zöldborsó, vágott petrezselyem
Tegyük a húst lábosba a
húslevessel, fűszerezzük, forraljuk fel és főzzük másfél órát. Szedjük le a
habját időről időre.
Szedjük ki a húst, csontozzuk ki,
vágjuk össze és tegyük vissza a lábosba a többi hozzávalóval együtt.
Fedjük le és főzzük 1 órát, amíg
a bab megfő.
Tálalás előtt szórjuk meg petrezselyemmel.