(Garbure)
¨
40 dkg fejtett bab, 2 db zsírban lesütött liba-
vagy kacsacomb, 30 dkg húsos füstölt szalonna, 30 dkg fejes káposzta, 50 dkg
rózsaburgonya, 2 póréhagyma, 4-4 kisebb sárgarépa-, és petrezselyemgyökér, 2
gerezd fokhagyma, fűszercsomó (1 babér, 1 kakukkfű, pár szál petrezselyem), só,
bors, 8 szelet kis rozskenyér.
Legalább 4 l-es fazékba öntsünk
2,5 l vizet, forraljuk fel, tegyük bele a borsot és a szalonnát.
Ha ismét felforr, adjuk hozzá a
babot, a nagy darabokra vágott burgonyát, a hosszában negyedelt répát,
gyökeret, a vastagra karikázott pórét, fokhagymát. Lefedve, csendes tűzön
főzzük 20 percig.
Szórjuk bele a csíkokra vágott
káposztát, fedjük le és főzzük 1 órán át.
Beletesszük a combokat, 25 percig
főzzük.
Vékonyra szeleteljük a
rozskenyeret, levesestálba tesszük, a hús és a szalonna kivételével ráöntjük a
levest.
A béarniak néhány kanál vörösbort
öntenek a tányérjukba, és arra szedik a forró levest.
A főtt, húsos szalonnából és a
combból ki-ki, ízlése szerint vág és szed a levesébe, vagy a leves után is
fogyasztható, csípős mustárral.