Zöldséges lazac



¨        Elkészítése kb. 3/4 órát vesz igénybe. Holland mártással és fehérkenyérrel kínáljuk. Kb. 590 kcal adagonként.
¨        Hozzávalók: 80 - 80 g póréhagyma, édeskömény és metélőzeller, 150 g sárgarépa, 100 g fehérrépa, 50 g mogyoróhagyma, 1 fokhagymagerezd, 2 evőkanál vaj, 1 babérlevél, 1 csomó kakukkfű, 225 ml száraz fehérbor. 1/2 liter halleves (késztermék), 1 evőkanál Noilly Prat (francia vermut), 1 teáskanál só, 1 teáskanál feketebors, csipetnyi Cayanne-bors, 4 lazacszelet. 220 - 220 g, 3 evőkanál durvára vagdalt petrezselyem
1. Szeleteljük fel a póréhagymát, édesköményt, metélőzellert és sárgarépát. A fehérrépát negyedeljük fel. Vágjuk karikákra a hagymát, szeleteljük fel a fokhagymát. Forrósítsunk vajat egy lapos edényben, pároljuk meg benne a zöldséget és a hagymát.
2.  Tegyük bele a babérlevelet, a fokhagymát és a kakukkfüvet, öntsük fel fehérborral, hallevessel és vermuttal.
3.  Forraljuk fel a zöldséget, ízesítsük sóval, borssal, Cayenne-borssal. Főzzük 5 percig, majd mérsékeljük a hőfokot. Fektessük a lazacszeleteket a zöldségre és pároljuk kb. 10 percig.
4.    Tegyük a halat egy tálra, vegyük ki a gerincét. Rakjuk körül zöldségekkel, öntsünk rá kevés levet, végül szórjuk meg petrezselyemmel.