¨
Elkészítése kb. 3/4 órát vesz igénybe. Holland
mártással és fehérkenyérrel kínáljuk. Kb. 590 kcal adagonként.
¨
Hozzávalók: 80 - 80 g póréhagyma, édeskömény és
metélőzeller, 150 g sárgarépa, 100 g fehérrépa, 50 g mogyoróhagyma, 1
fokhagymagerezd, 2 evőkanál vaj, 1 babérlevél, 1 csomó kakukkfű, 225 ml száraz
fehérbor. 1/2 liter halleves (késztermék), 1 evőkanál Noilly Prat (francia
vermut), 1 teáskanál só, 1 teáskanál feketebors, csipetnyi Cayanne-bors, 4
lazacszelet. 220 - 220 g, 3 evőkanál durvára vagdalt petrezselyem
1. Szeleteljük fel a póréhagymát,
édesköményt, metélőzellert és sárgarépát. A fehérrépát negyedeljük fel. Vágjuk
karikákra a hagymát, szeleteljük fel a fokhagymát. Forrósítsunk vajat egy lapos
edényben, pároljuk meg benne a zöldséget és a hagymát.
2. Tegyük bele a babérlevelet, a fokhagymát és a
kakukkfüvet, öntsük fel fehérborral, hallevessel és vermuttal.
3. Forraljuk fel a zöldséget, ízesítsük sóval,
borssal, Cayenne-borssal. Főzzük 5 percig, majd mérsékeljük a hőfokot.
Fektessük a lazacszeleteket a zöldségre és pároljuk kb. 10 percig.
4. Tegyük
a halat egy tálra, vegyük ki a gerincét. Rakjuk körül zöldségekkel, öntsünk rá
kevés levet, végül szórjuk meg petrezselyemmel.