Vaucluse-i serpenyős csirke



(Casserole de poulet du Vaucluse)
¨        4 személyre – előkészítés: 30 perc – főzés: 1 óra
¨        1 1800 grammos csirke, 250 g darabokra vágott zöldbab, 2 nagy fej hagyma finomra vágva, 4 zellerszár finomra vágva, 3 közepes póréhagyma finomra vágva, 500 g hámozott paradicsom kockára vágva, 75 g vaj, só, bors, kakukkfű, babérlevél, 2 kanál bazsalikomlevél finomra vágva + két ágacska, 250 g rizs
Főzzük a babot 5 percig sós vízben. Szűrjük le.
Egy magas falú nyeles serpenyőben, melybe belefér a csirke, futtassuk meg a hagymákat, zellert, paradicsomot a vajon, pároljuk 5 percig.
Adjuk hozzá a babot, pároljuk további 2 percig.
Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá 1,5 liter hideg vizet, babért, kakukkfüvet.
Forraljuk fel, majd tegyük hozzá a csirkét, hogy a víz ellepje. Adjunk hozzá még vizet, ha szükséges.
Forraljuk fel, fűszerezzük, ha szükséges, fedjük le, főzzük lefedve 45 percig, vagy amíg a csirke meg nem puhul.
Egy fazékban keverjük a rizst fél liter vízzel, sóval, borssal, pároljuk, meg, ha szükséges adjunk hozzá még vizet.
Adjunk a megfőtt rizshez 25 g vajat és a bazsalikomot. Tartsuk melegen.
Vágjuk darabokra a csirkét, tálaljuk a rizzsel.