TURBO (Turbot)


Vastag húsa a fogaséhoz hasonló, leginkább főzve, könnyű mártásokkal tálal­juk. Alkalmi ebédek, rendezvények alkalmával egészben főzzük, de feldara­bolva, személyes adagolásban is főzhetjük. Rák-, hollandi mártást vagy olvasz­tott vajat külön adunk hozzá, de fekete vajjal leöntve is tálaljuk.

Turbó Erzsébet módon

(Turbot de Dieppe Elisabeth)
Közepes nagyságú turbónak eltávolítjuk csontjait, kívül-belül besózzuk és megtöltjük. Zsemletölteléket készítünk, amelybe vajban megpárolt, apróra vágott zöldséget, apró zellerkockát, osztrigát és krevettet keverünk. Kivajazott edénybe vékony karikára vágott sárgarépát, vörös hagymát, babérlevelet, kakukkfüvet, zöldpetrezselymet, 1 zellerszárát, néhány szem fekete borsot, egy szegfűszeget szórunk. Ráhelyezzük a megtöltött halat, felöntjük egy üvegnyi pezs­gővel és vajas papírral letakarva, mérsékelt sütőben gyakori locsolás mellett megpároljuk. Ha kész, tálra helyezzük. A levét beforraljuk, majd tejszínt ön­tünk hozzá, jól felforraljuk, kevés vajjal elkevert liszttel sűrítjük, beletördelt nyers vajjal feljavítjuk, utánízesítjük és finom szitán átszűrjük. Kevés már­tással bevonjuk a halat, a többit külön adjuk hozzá. Vajas félholdakkal vagy szívformára vágott, vajban megpirított kenyérszeletekkel körítjük.