Vastag húsa a fogaséhoz hasonló, leginkább főzve, könnyű mártásokkal
tálaljuk. Alkalmi ebédek, rendezvények alkalmával egészben főzzük, de feldarabolva,
személyes adagolásban is főzhetjük. Rák-, hollandi mártást vagy olvasztott
vajat külön adunk hozzá, de fekete vajjal leöntve is tálaljuk.
Turbó Erzsébet módon
(Turbot de Dieppe Elisabeth)
Közepes nagyságú turbónak
eltávolítjuk csontjait, kívül-belül besózzuk és megtöltjük. Zsemletölteléket
készítünk, amelybe vajban megpárolt, apróra vágott zöldséget, apró zellerkockát,
osztrigát és krevettet keverünk. Kivajazott edénybe vékony karikára vágott
sárgarépát, vörös hagymát, babérlevelet, kakukkfüvet, zöldpetrezselymet, 1
zellerszárát, néhány szem fekete borsot, egy szegfűszeget szórunk. Ráhelyezzük
a megtöltött halat, felöntjük egy üvegnyi pezsgővel és vajas papírral
letakarva, mérsékelt sütőben gyakori locsolás mellett megpároljuk. Ha kész,
tálra helyezzük. A levét beforraljuk, majd tejszínt öntünk hozzá, jól
felforraljuk, kevés vajjal elkevert liszttel sűrítjük, beletördelt nyers vajjal
feljavítjuk, utánízesítjük és finom szitán átszűrjük. Kevés mártással bevonjuk
a halat, a többit külön adjuk hozzá. Vajas félholdakkal vagy szívformára
vágott, vajban megpirított kenyérszeletekkel körítjük.