Tőkehalpástétom



(Brandade de morue)
¨        6 személyre – előkészítés: 20 perc – főzés: 30 perc
¨        1 kg sózott tőkehal, 2 krumpli, 3 gerezd fokhagyma, 20 cl olívaolaj, 25 cl tej, 1 kis doboz szarvasgombahéj, szerecsendió, fokhagymás pirítós
Egy éjszakára áztassuk be a halat. Következő nap szűrjük le és öntsünk rá hideg vizet. Melegítsük fel a vizet, de ne forraljuk fel egészen, hanem csak posírozzuk mintegy 15 percig.
Ez alatt főzzük meg kuktában a krumplit.
Szedjük darabokra a megfőtt halat, turmixoljuk le a fokhagymával. Tegyük vissza tűzre, majd folyamatos élénk keverés mellett adjuk hozzá apránként az olajat és a tejet. Tegyünk bele egy kis reszelt szerecsendiót is.
Törjük össze a főtt krumplit, és tegyük ezt is a pástétomba. Végül ízesítsük a finomra vágott szarvasgombával.
Tálaljuk nagyon forrón, fokhagymás pirítóssal.