Tengeri nyelv portugál módon



(Filets de soles á la portugaise)
¨        Hozzávalók: 10 db halszelet, 15 dkg vaj, 50 dkg friss paradicsom, 1 dl fehérbor, 2 dl barna mártás, 3 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, petrezselyem zöldje, kevés cukor.        
A halszeleteket fehérboros hal-alaplében, vajas papírral letakarva, megpároljuk. A lehámozott paradicsomot kockára vágjuk, s a finomra vágott hagymával, összezúzott fokhagymával, 5 dkg vajjal addig pároljuk, amíg a vizét el nem forrta. Ekkor hozzáöntjük a barna mártást, sóval, borssal, vagdalt petrezselyem zölddel, kevés cukorral ízesítjük, és jól felforraljuk. A tűzről félrehúzva bele- keverjük a megmaradt vajat és a besűrített hallevet. A halat tálra helyezzük, a mártással leöntjük, vagdalt petrezselyemzölddel beszórjuk, vajas burgonyával körítjük.