(Filets
de soles á la portugaise)
¨
Hozzávalók: 10 db halszelet, 15 dkg vaj, 50 dkg
friss paradicsom, 1 dl fehérbor, 2 dl barna mártás, 3 dkg vöröshagyma, 1 gerezd
fokhagyma, só, bors, petrezselyem zöldje, kevés cukor.
A halszeleteket fehérboros
hal-alaplében, vajas papírral letakarva, megpároljuk. A lehámozott paradicsomot
kockára vágjuk, s a finomra vágott hagymával, összezúzott fokhagymával, 5 dkg
vajjal addig pároljuk, amíg a vizét el nem forrta. Ekkor hozzáöntjük a barna
mártást, sóval, borssal, vagdalt petrezselyem zölddel, kevés cukorral
ízesítjük, és jól felforraljuk. A tűzről félrehúzva bele- keverjük a megmaradt
vajat és a besűrített hallevet. A halat tálra helyezzük, a mártással leöntjük,
vagdalt petrezselyemzölddel beszórjuk, vajas burgonyával körítjük.