(Filets de soles á
la russe)
¨
Hozzávalók: 10 db halszelet, 15 dkg vegyes
zöldség, 5 dkg vöröshagyma, 1 dl bor, 15 dkg vaj, 4 dkg liszt, 3 dl tejszín,
só, bors, petrezselyem zöldje, fél citrom.
A zöldséget recés késsel
meghámozzuk, a hagymával együtt vékony karikára vágjuk és gyengén sózva, egy
darab vajjal, kevés vízzel fedő alatt megpároljuk. A halszeleteket megsózzuk,
és kivajazott edénybe tesszük. A zöldséget ráhintjük, fehérboros halalaplében,
vajas papírral letakarva, sütőben megpároljuk. A megfőtt halfiléket tálra
tesszük, levét kissé beforraljuk, hozzáöntjük a tejszínt, megsűrítjük kevés
vajjal összegyúrt liszttel, még egyszer felforraljuk, megízesítjük sóval,
borssal, citromlével, s belekeverjük a megmaradt vajat. A halat leöntjük a
mártással, és gorombára vágott petrezselyemzölddel meghintjük.