(Moules á la mariniére)
¨
Hozzávalók:
2 1 kagyló, 15 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, só, bors, petrezselyem zöldje.
A megmosott kagylót edénybe tesszük, finomra vágott
hagymával, vagdalt petrezselyemzölddel meghintjük, borsozzuk, s a fehérbort
hozzáöntve, fedővel letakarva, gyors tűznél felforraljuk, néhány percig főzzük,
míg a kagylók kinyílnak. Ekkor kiszedjük a kagylókat, egyik felét eltávolítjuk,
másikat, amelyben a hús van, timbálba rakjuk. Levét beforraljuk, kevés liszttel
összegyúrt vajjal kissé sűrítjük, s a többi nyers vajat belekeverve a
kagylókra öntjük.
A kagylók húsából rizottót is készíthetünk, tejszínes gombás
mártással tálalhatjuk, vagy rántótésztába mártva kiránthatjuk, és paradicsommártással
adhatjuk asztalra.