Szőlős lepény



(Tarte aux raisins)
¨        4 személyre – előkészítés: 30 perc – főzés 35 perc
¨        250 g liszt, 15 g puha vaj, 3 tojás, 1 csipet só, 20 cl tejszín, 10 cl tej, 500 g saszla szőlő, 2 evőkanál narancshéj, 125 g porcukor, kristálycukor
Készítsük el a tésztát: dolgozzuk össze a lisztet, a vajat, 1 tojássárgáját, sót, 75 g porcukrot és egy kis meleg vizet. Pihentessük negyedórát.
Mossuk meg és hámozzuk meg a szőlőszemeket. Adjuk hozzá a tejszínt, a megmaradt tojást, tejet, narancshéjat, maradék porcukrot. Keverjük jól össze.
Béleljünk ki egy lepényformát a tésztával. Öntsük rá a szőlős tölteléket. Süssük 35 percig.
Ha kihűlt, hintsük meg kristálycukorral és díszítsük a maradék szőlőszemekkel.
Ez egy alapkrém. Liszt nélkül öntet, vagy mártás különféle édességekhez (charlotte-ok, madártej, stb.).