Szardínia



Friss szardínia

(Sardines á Ia suédoise)
¨        Hozzávalók: 20 db friss szardínia, 20 dkg fűszeres vaj, 20 dkg morzsa, 10 dkg liszt, 2 tojás, só, bors.
A megtisztított szardíniának kivesszük a belét, fejét levágjuk, jól kimossuk, a gerinccsontról lefejtjük a két kis filét. Kissé meglapítjuk, megsózzuk, bor­sozzuk, fűszeres vajat teszünk rá, betakarjuk a másik filével, és jégszekrénybe téve kifagyasztjuk. Ezután lisztbe, tojásba, morzsába forgatjuk, és forró olaj­ban gyorsan kirántjuk. Rántott petrezselyemzölddel díszítjük.

Szardínia portugál módon

(Sardines á Ia portugaise)
¨        Hozzávalók: 25 db szardínia, só, bors, 10 dkg liszt, olaj, 5 dl portugál mártás.
A megtisztított szardíniákat felbontjuk, eltávolítjuk a belét, megmossuk, ruhán leszárítjuk. Besózzuk, borsozzuk, lisztbe hempergetjük, és forró olajban meg­sütjük. Tálra rakjuk, és portugál mártással leöntjük.

Szardínia Bercy módon

(Sardines Bercy)
¨        Hozzávalók: 20 db friss szardínia, 30 dkg kész halfás, 3 dkg vöröshagyma, 11/2 dl fehérbor, só, bors, 5 dl bercy mártás.
A szardíniákat megtisztítjuk, hátán hosszában felvágjuk, gerinccsontját és a belét eltávolítjuk, megmossuk, ruhán leszárítjuk és megtöltjük a haltöltelék­kel. Megsózzuk, borsozzuk, és kivajazott edénybe tesszük. Fehérborral, finomra vágott hagymával, sóval ízesítjük. Vajas papírral letakarva megfőzzük. Tálra helyezzük, levét besűrítjük, a mártásba keverjük és leöntjük vele a halat.