Soubise mártás



(Sauce soubise)
¨        Hozzávalók: 2,5 dl bechamel mártás, 25 dkg vöröshagyma, 10 dkg vaj, 1 dl tejszín, só, bors, szerecsendió.
A karikára vágott hagymát sós vízben néhány percig főzzük, majd leszűrjük, utána 6 dkg vajban pároljuk a hagymát (nem pirítjuk). Hozzátesszük a becha­melt, feleresztjük 2 dl tejjel, fűszerezzük sóval, törött borssal, szerecsendió­val, felforraljuk, és letakarva nem túl meleg sütőbe tesszük, s ott pároljuk puhára. Ezután finom szitán áttörjük, hozzákeverjük a tejszínt és végül hab­verővel való keverés mellett, hozzáadjuk a megmaradt friss vajat. Ennek a mártásnak sűrűnek kell lennie. Angolosra sült ürücombhoz, ürübordához vagy gerinchez tálaljuk.