Sajtos rétes




Hozzávalók: 40 dkg leveles tészta, 10 dkg krémsajt, 10 dkg sajt, 10 dkg túró, 2 dkg mazsola, 2 dkg fenyőmag, 10 dkg szalonna, 5 dkg vaj, só, liszt
Elkészítés: A mélyhűtött tésztát engedjük fel, a gyúródeszkára tegyünk egy nagyobb konyharuhát, lisztezzük meg és a tésztát ezen nyújtsuk egészen vékony téglalap formára. Egy mélyebb tálban keverjük habosra a krémsajtot a túróval, adjuk hozzá az előzőleg langyos vízben megáztatott, jól lecsorgatott mazsolát, a durvára megvágott mandulát (fenyőmagot) és a hajszál vékonyra felszeletelt sajtot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, keverjük jól össze és simítsuk el egyenletesen a kinyújtott tésztán. Kenjük meg egy kevés olvasztott vajjal, takarjuk be a vékony sonka- vagy füstölt szalonnaszeletekkel, akár fele-fele arányban mindkettővel. A konyharuha segítségével minél szorosabban tekerjük fel, patkóalakban hajlítsuk meg és helyezzük a sütőlapra, amelyet megvajazott zsírpapírral vagy alufóliával kibéleltünk, kenjük meg bőven olvasztott vajjal és előmelegített sütőben, közepes tűznél süssük pirosra. Ha úgy látjuk, hogy túlságosan kiszáradna a teteje, kenjük meg egy kevés tejjel, de 20 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját! Azonmód, forrón tálaljuk!