Hozzávalók: 40 dkg leveles
tészta, 10 dkg krémsajt, 10 dkg sajt, 10 dkg túró, 2 dkg mazsola, 2 dkg
fenyőmag, 10 dkg szalonna, 5 dkg vaj, só, liszt
Elkészítés: A mélyhűtött tésztát
engedjük fel, a gyúródeszkára tegyünk egy nagyobb konyharuhát, lisztezzük meg
és a tésztát ezen nyújtsuk egészen vékony téglalap formára. Egy mélyebb tálban
keverjük habosra a krémsajtot a túróval, adjuk hozzá az előzőleg langyos vízben
megáztatott, jól lecsorgatott mazsolát, a durvára megvágott mandulát
(fenyőmagot) és a hajszál vékonyra felszeletelt sajtot, ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk, keverjük jól össze és simítsuk el egyenletesen a kinyújtott tésztán.
Kenjük meg egy kevés olvasztott vajjal, takarjuk be a vékony sonka- vagy füstölt
szalonnaszeletekkel, akár fele-fele arányban mindkettővel. A konyharuha
segítségével minél szorosabban tekerjük fel, patkóalakban hajlítsuk meg és
helyezzük a sütőlapra, amelyet megvajazott zsírpapírral vagy alufóliával
kibéleltünk, kenjük meg bőven olvasztott vajjal és előmelegített sütőben,
közepes tűznél süssük pirosra. Ha úgy látjuk, hogy túlságosan kiszáradna a
teteje, kenjük meg egy kevés tejjel, de 20 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját!
Azonmód, forrón tálaljuk!