Sajtos pite



(Les Chaussons au fromage)
¨        Hozzávalók Kb. 20 darabhoz: 30 dkg leveles tészta, 10 dkg krémes túró, 10 dkg reszelt Gruyére (helyettesíthető 2/3 rész Pannónia és 1/3 rész Eidami keverékével), 1 tojás, só, paprika, 1 evőkanál pálinka vagy konyak.
Alaposan, csomómentesen vegyítsük össze a túrót, a sajtot, a tojást, a pálinkát vagy konyakot, a paprikát, kicsi sót, és adjunk hozzá ízlés szerint egy kevés szerecsendiót. A nagyon vékonyra kinyújtott tésztából vágjunk ki kb. 6 cm átmérőjű köröket. Mindegyikre tegyünk egy teáskanál tölteléket. Ujjainkkal nedvesítsük be a körök szélét, és hajtsuk őket félbe. A széleiket alaposan nyomkodjuk össze, hogy kellőképpen összeálljanak, és a piték közepét szúrjuk ki villával.
Hagyjuk pihenni hűtőszekrényben legalább 1 órán keresztül. Kenjük be a tetejét tojással. Meleg sütőben süssük 10-15 percig. Melegen tálaljuk.
Többféle változatban elkészíthető étel, például tölteléknek használhatunk egy általunk kiválasztott sajtot, amelyet kevés borssal, paprikával, vagy köménnyel ízesíthetünk.