(La Soupe au fromage)
¨
Hozzávalók 3-4 személyre: 5 dkg vaj, 5 dkg
liszt, 1 liter sovány húsleves (esetleg kockából is jó), 2 dl száraz fehérbor,
15 dkg finomra reszelt Beaufort vagy Comté sajt, 5 dkg kockára vágott Beaufort
sajt, 2 tojássárga, fél dl tejszín, bors, petrezselyemzöld, fokhagyma,
szerecsendió.
Vastag aljú edényben olvasszuk
meg a vajat, a lisztet kevergessük hozzá habverővel. Ezzel egyidőben
folyamatosan kavargatva, apránként adjuk hozzá a meleg levest, a borsot, aki
szereti, egy kevéske szerecsendiót, illetve a bort és egy gerezd fokhagymát szétnyomva.
Aki nem szereti, el is hagyhatja, vagy egészben teszi bele.
Hagyjuk felforrni az egészet,
majd a sajtot folyamatos kevergetés mellett szórjuk bele. Amikor megolvadt a
sajt, kész a leves.
A levesestálba már előre
elkészítettük a tejszínnel felvert tojássárgákat. Erre kell habverővel
folyamatosan kavargatva ráönteni a levest, hogy a végeredmény homogén legyen.
Adjuk még hozzá a kis apró
kockára vágott sajtot, és egy kevés aprított petrezselymet.
Forrón tálaljuk, fokhagymával
átdörzsölt pirított kenyérszeletekkel.
Francia sajt helyett magyar:
Beaufort helyett 1/3 rész Pannónia és 2/3 rész Eidami sajtot használunk, egy
kevés reszelt Parmezánnal. Comté helyett 1/2 rész Pannónia és 1/2 rész Eidami
sajtot (esetleg Gouda sajt) használunk.