(Soupe de moules gratinées au safran)
¨
4 személyre – előkészítés: 45 perc – főzés: 20
perc
¨
A leveshez: 1,2 l kagyló, 4 g fehérborba
áztatott sáfrány, 1 l tej, 2 dl tejszín, 2 evőkanál olaj, szemes bors
¨
A ‘sabayon’-hoz (olaszosan zabaglione) 3
tojássárgája, 15 cl fehérbor, 3 evőkanál olvasztott vaj, só, bors
¨
Ízesítés: 2 mogyoróhagyma, 1/2 paprika, 1/2
sárgarépa, zellergumó, babérlevél
Mossuk meg a kagylót, vágjuk
össze az ízesítőhöz valókat. Az olajat melegítsük fel egy edényben, adjuk hozzá
a kagylót. Tegyük bele az ízesítőket, locsoljuk meg fehérborral. Ha a kagyló
megfőtt, szűrjük le.
Tegyük félre a főzővizet. Szedjük
ki a kagylót a héjából, de néhányat tegyünk el díszítésnek.
A főzővizet a tejjel és a
tejszínnel forraljuk be, fűszerezzük.
Vízfürdőn melegítsük, állandó
keverés mellett a tojássárgájákat a borral. Adjuk hozzá a vajat és fűszerezzük.
Tegyük tűzálló mélytányérokba a
kagylót, locsoljuk meg a sabayonnal. Tegyük sütőbe, amíg a kagylók megpirulnak,
majd öntsük rá a levest. Díszítsük a héjas kagylóval.