Rumos körte vaníliafagylalttal



(Poire glacée au rhum)
¨        4 személyre – előkészítés: 20 perc – főzés: 15 perc
¨        4 körte, 300 g cukor, fél citrom leve, fél vaníliarúd, 2 evőkanál rum, 1 l vaníliafagyi
¨        A szószhoz: 150 g keserű csoki, 20 g vaj, 2 evőkanál rum
Fél liter vízben forraljuk fel a cukrot a vaníliával. Hámozzuk meg a körtét. Vágjuk félbe, szedjük ki a magházát. Locsoljuk meg a citromlével és posírozzuk a forró szirupban 10 percig. Adjuk hozzá a rumot és hagyjuk ázni 2 órán át.
Tördeljük darabokra a csokit, és kevés vízzel olvasszuk fel. Ha felolvadt, adjuk hozzá a vajat és a rumot, keverjük jól össze.
Csöpögtessük le a körtét. Osszuk szét tányérokra.
A magházukba tegyünk egy-egy gombóc vaníliafagyit. Öntsük le a meleg csokiöntettel. Azonnal tálaljuk.