(Entrecote á la bordelaise)
¨
2 vastag szelet (75 dkg) rostélyos vagy hátszín,
2 ek. olaj, 2 dkg vaj, 2 dl vörösbor (nem meginni!), 1 ek. konyak (ezt sem!),
2,5 dl tömény húslé, 2 ek. keményítőliszt (vagy finomliszt), 1 kisebb hagyma,
késhegynyi kakukkfű, 1 babér, só, bors.
Mártás: diónyi vajon fonnyasszuk
meg a finomra vágott hagymát, öntsük fel a borral, s ha lassú tűzön a felére
apadt, adjuk hozzá a kakukkfüvet, babért, borsot, konyakot és égő gyufával
lobbantsuk lángra.
A húslét besűrítjük 2 ek. hideg
vízzel elkevert liszttel, állandóan kevergetve a mártáshoz öntjük. Lassú tűzön
15 percig főzzük.
Levesszük a tűzről, belekeverünk
2 dkg vajat.
Az olajjal megkent hússzeletek
mindkét oldalát - nagy lángon megpirítjuk.
Meleg tálra tesszük, meglocsoljuk
mártással.
Főtt tésztával kínáljuk.