(francia lecsó) - mikróban
¨
Hozzávalók: 25 dkg cukkíni, 25 dkg paradicsom, 25
dkg zöldpaprika, 25 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál sűrített
paradicsom, 1 dl olaj, ízlés szerint cukor, só, őrölt bors, késhegynyi kakukkfű
vagy rozmaring, 1 babérlevél.
A hozzávalókat megtisztítjuk. A
cukkínit, a padlizsánt és a paradicsomot kockára vágjuk, a paprikát és a
vöröshagymát körömnyi darabokra aprítjuk. Mély tűzálló tálban az olajon elsőként
a hagymát lefedés nélkül 4 percig, majd a padlizsánt rátéve tovább pároljuk, de
lefedve. A többi zöldségfélét is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, és csipetnyi
cukorral ízesítjük. A babérlevelet, kakukkfüvet vagy rozmaringot is belerakjuk,
és azonos teljesítménnyel további 10-12 percig pároljuk. Közben legalább
kétszer megkeverjük. (A lefedésnél a keletkezett gőznek hagyjunk egy kis rést!)
Ezután a zúzott fokhagymát meg a sűrített paradicsomot belekeverjük, egy kevés
vízzel felengedjük, és a készülékbe visszatéve még 2-3 percig a legnagyobb
teljesítménnyel mikrohullámozzuk. Azután 5 percig állni hagyjuk. Tálalás előtt
a babérlevelet kivesszük belőle.