(Bisque de homard)
¨
4 személyre – előkészítés: 25 perc – főzés: 30
perc
¨
1 homár, 10 cl konyak, 2 sárgarépa, 2 hagyma, 30
cl fehérbor, 10 cl tejszín, 5 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 ágacska
kakukkfű, 2 babérlevél, 10 cl olívaolaj, 1 csipet sáfrány, só, bors, csípős
paprika
Vágjuk ketté a homárt hosszában,
tisztítsuk meg és vágjuk darabokra. Sózzuk, borsozzuk.
Olívaolajban süssük meg a
rákdarabokat körös-körül.
Flambírozzuk a konyakkal, majd
locsoljuk le fehérborral. Adjuk hozzá a darabokra vágott hagymát és répát, a
zúzott fokhagymát és a darabokra vágott paradicsomot. Ízesítsük a felsorolt
fűszerekkel.
Öntsünk rá annyi vizet, amennyi
ellepi, és főzzük lefedve 30 percig.
Törjük át finom szitán, úgy, hogy
a lehető legtöbb ráklevet kinyerjük.
Tegyük vissza tűzre, majd
forraljuk fel és tegyük bele a tejszínt.