Rákleves



(Bisque de homard)
¨        4 személyre – előkészítés: 25 perc – főzés: 30 perc
¨        1 homár, 10 cl konyak, 2 sárgarépa, 2 hagyma, 30 cl fehérbor, 10 cl tejszín, 5 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 ágacska kakukkfű, 2 babérlevél, 10 cl olívaolaj, 1 csipet sáfrány, só, bors, csípős paprika
Vágjuk ketté a homárt hosszában, tisztítsuk meg és vágjuk darabokra. Sózzuk, borsozzuk.
Olívaolajban süssük meg a rákdarabokat körös-körül.
Flambírozzuk a konyakkal, majd locsoljuk le fehérborral. Adjuk hozzá a darabokra vágott hagymát és répát, a zúzott fokhagymát és a darabokra vágott paradicsomot. Ízesítsük a felsorolt fűszerekkel.
Öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, és főzzük lefedve 30 percig.
Törjük át finom szitán, úgy, hogy a lehető legtöbb ráklevet kinyerjük.
Tegyük vissza tűzre, majd forraljuk fel és tegyük bele a tejszínt.