Rája

Rájafilé gouda sajttal

(Effilochée de raie tiede aux coupeaux de gouda)
¨        4 személyre – előkészítés: 20 perc – főzés: 7 perc
¨        700 g rája, 1 húsleveskocka, 140 g gouda sajt, 40 g kapribogyó, különféle saláták, só, bors, ecet, olívaolaj
7 perc alatt főzzük meg a ráját a húslevesben.
Mossuk meg a salátát.
Vágjuk kis darabokra a goudát.
Készítsünk vinaigrettet az olajból, ecetből, sóból és borsból.
Szedjük le a rája bőrét, és vágjuk, a kifilézett húst, vékony csíkokra. Tegyük a salátára a sajttal együtt, öntsük le a mártással és szórjuk meg kapribogyóval.

Rája normandiai módra

(Raie a la normande)
¨        4 személyre – előkészítés: 8 perc – főzés: 15 perc
¨        1kg rája, 50 g vaj, 150 g tejszín, 1 evőkanál keményítő, 2 evőkanál almaborecet, kakukkfű, babér, petrezselyem, hagyma, só, bors, 1 l tej
A húsleveskockás, fűszeres tejben 10 percig főzzük a halat.
Készítsük el a szószt a vajjal, tejszínnel, keményítővel, míg forrni kezd. Sózzuk, borsozzuk. A tűzről levéve adjuk hozzá a langyos ecetet.
Szedjük le a rája bőrét, öntsük el a forró szósszal és díszítsük citrommal és fűszernövényekkel. Vajas burgonyával tálaljuk.