(Sauce provencale)
¨
Hozzávalók: 30 dkg paradicsom, 6 dkg
vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg gomba, 1 dl fehérbor, 2 dl spanyol
mártás, só, bors, petrezselyem zöldje, 1 dl olaj, 5 dkg vaj.
A friss paradicsomot lehéjazzuk,
kimagozzuk, és apró kockára vágjuk. A megtisztított gombát is apró kockára
vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát az olajban megfonnyasszuk, hozzáadjuk a
paradicsomot, a gombát az összezúzott fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, és
erős tűzön pirítjuk néhány percig. Ezután hozzáadjuk a fehérborral jól
beforralt barna mártást, még egyszer jól felforraljuk, utánízesítjük és a
tűzhelyről levéve belemorzsolt friss vajjal finomítjuk. Borjú-, bárány- vagy
ürübordához, pirított szárnyashoz vagy bélszínszeletekhez tálaljuk.