¨
1,2 kg tengeri hal (tőkehal, tarka menyhal,
tengeri süllő - lehet szeletelve, vegyesen), 2 közepes hagyma, 4 gerezd
fokhagyma, 3 nagy paradicsom, 1 póré, 1 szál rozmaring, néhány szál
petrezselyem, 4 ek. olívaolaj, só, bors, késhegynyi sáfrány, 3 zsemle.
Fazékban olajat forrósítunk,
üvegesre pároljuk benne az aprított hagymát, hozzáadjuk az összetört
fokhagymát, a meghámozott, kimagozott paradicsomcikkeket, ráfektetjük a halszeleteket.
Felöntjük 1 l vízzel, enyhén
sózzuk, borsozzuk, kevés sáfrányt és a petrezselymet, pórét, rozmaringot
beletesszük. 30 percig csendes tűzön főzzük.
A megfőtt haldarabokból szedjük
ki a szálkákat, tegyük vissza a levesbe, passzírozzuk (turmixoljuk) át, ismét
forraljuk fel.
Provánszi módra - fokhagymával
bedörzsölt, pirított zsemlecsíkokra tálaljuk.
1 ek.-nyi mandulalikőr szintén
növeli a provánszi halleves zamatát.