¨
Hozzávalók
5 főre: 1 kg fekete kagyló, 10 dkg. vöröshagyma, 10 dkg tök, 1db paradicsom1 dl
fehérbor, 10 dkg spenót, 10 dkg sárgarépa, 50 gr paprika, petrezselyemzöld,
bazsalikom, 1 dl olívaolaj
Ajoli: 3 db tojás 2 dl
olívaolaj, 10 dkg fokhagyma, főtt burgonya, tabasco szósz, só bors
Körethez: sós vízben
főtt burgonya
Elkészítése: Feltesszük főni a zöldségeket (a hagymát és
a tököt). Picit sózzuk, majd valamivel később következik a spenót. A jó ízhatás
végett egy kis bazsalikomot, paradicsomot, hagymát, sót teszünk bele. A megfőtt
spenótos zöldségeket időben kiszedjük, hogy ropogósak maradjanak.
Egy másik edényben köretként krumplit főzünk.
Következik a kagyló: Egy serpenyőbe olajat öntünk,
beletesszük a kagylót, öntünk hozzá fehérbort, majd gyorsan lefedjük, és nagy
lángra tesszük.
Míg a kagyló fő, elkészítjük az ajoli mártást. A tojások
sárgájába egy db főtt krumplit teszünk, szétnyomkodjuk. Hozzáadunk jó sok
fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és felöntjük olívaolajjal, végül
megfűszerezhetjük egy kevés tabasco-val is.
Mikor a kagylók kinyílnak, levesszük a tűzről, tányérra
szedjük. A kagyló levét tovább főzzük, hogy besűrűsödjön. A maradék apróra
vágott bazsalikomot és fokhagymát hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, öntünk hozzá
pici olívaolajat és összekeverjük. A kagyló és a zöldségek levéből 2-2 kanállal
kiveszünk. Ebbe a lébe beleöntjük a bazsalikomos, fokhagymás keveréket.
Hozzáadjuk az összes zöldséget, fokhagymát, a felvágott paradicsomot. A tűzről
levéve hozzáadjuk az ajoli mártást, visszatesszük a tűzre, kevergetjük, míg
krémes nem lesz, de csak a forrás előtti állapotáig szabad melegíteni. Teszünk
bele sót, borsot és egy kis petrezselymet, legvégül pedig beleöntjük a kagylókat.
A tálalás kétféleképpen történik.
Az egyik: kinyitjuk, és csak a fél kagylóhéjat tesszük a
tányérra.
A másik: egészben tálaljuk. Fontos, hogy jól
meglocsoljuk a mártással, majd jöhetnek a zöldségek, és végül a krumpli,
amelyet meghintünk petrezselyemmel.