Provance-i hús



¨        Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg fehérpecsenye vagy vesepecsenye (de lehet comb vagy lapocka is), 2 evőkanál vaj, 2 dl húslé, 1-2 gerezd fokhagyma, só, törött bors.
A körítéshez: 8-10 közepes krumpli, 2 evőkanál vaj, só, 2-3 szép paradicsom.
A megsózott, borsozott húst minden oldalán süssük rozsdaszínűre a felhevített vajban, amelyben - miután a húst kiemeltük - enyhén megpirítjuk a szétnyomott fokhagymát. Beleöntjük a húslét, felforraljuk, visszatesszük a húst, és fedő vagy fólia alatt puhára pároljuk. Közben egy kivajazott tepsibe terítsük szét a meghámozott és vékonyra szeletelt krumplit, tegyünk rá egyenletesen vajdarabkákat, és süssük lefedve 15 percig, majd a fóliát (fedőt) levéve még 30 percig, míg szép piros nem lesz. Tálalásnál a krumplit rendezzük el a tálon, rá hússzeleteket, köré a karikára vágott paradicsomot, és locsoljuk le a forró mártással. Ha a krumpli vagy a hús közben kihűlt volna, az egészet tálalás előtt melegítsük át a sütőben.