Pisztráng


Bretagne-i pisztráng

(Truites bretonnes)
¨        4 közepes pisztráng, 10 dkg garnélarák (konzerv vagy mélyhűtött), 1 ek. kapribogyó, 60 dkg burgonya, 5 dkg vaj, 1,5 dl olaj, 3 dkg liszt, 0,5 citrom, 2 ek. petrezselyem, só, bors.
Az apró kockákra vágott burgonyát az olajban pirosra sütjük. Lecsepegtetjük, melegen tartjuk.
A pisztrángokat kívül-belül megsózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk és 3-4 ek. olajban megsütjük (kb. 15 perc, félidőben megfordítjuk), előmelegített halas-tálra fektetjük.
Felolvasztjuk a vajat, beleforgatjuk a burgonyát, beleszórjuk a rákot, a kaprit, s ha átforrósodott a pisztrángok köré tesszük.
Bőven meghintjük petrezselyemmel. Díszítsük citromkarikákkal. Forrón tálaljuk.
Ital: minőségi fehérbor.

Kékre főtt pisztráng

(Truites au bleu)
¨        4 személyre – előkészítés: 15 perc – főzés: 10 perc
¨        4 pisztráng, 20 cl borecet, 1 sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 ágacska kakukkfű, 1 babérlevél, zellerszár, 10 szem koriander, só, bors
3 liter vízből, 1 karikára vágott sárgarépából, durván összevágott hagymából, zellerből, kakukkfűből, babérlevélből, korianderből, sóból, borsból, ecetből készítsünk páclevet.
Forraljuk fel és hagyjuk főni.
Főzzük 10 percig a pisztrángokat (a hal külsejét ne mossuk le előtte). A pisztrángokon kék bevonat lesz. Vegyük ki őket óvatosan a pácléből.
Olvasztott vajjal tálaljuk.

Petrezselymes pisztráng

(Truites persillade)
¨        4 személyre – előkészítés: 10 perc – főzés: 10 perc
¨        4 pisztráng, 2 evőkanál liszt, 120 g vaj, 1 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1 citrom, só, bors
Kérjük meg a halárust, tisztítsa meg nekünk a halat.
Sózzuk, borsozzuk, és forgassuk lisztbe a halakat.
Egy serpenyőben süssük meg mindkét oldalukat a vaj felén.
Amikor megpirultak, tegyük félre őket egy tányérra.
Egy másik serpenyőben a zúzott fokhagymát és az összevágott petrezselymet süssük pár másodpercig.
Locsoljuk meg a petrezselymes vajjal elkevert citromlével a pisztrángot.

Provancei pisztráng

¨        Hozzávalók (4 személyre): 4 db. 25-30 dkg-os pisztráng, só, bors,
¨        A majonézhez: 2 levél bazsalikom, citromfű, kakukkfű, turbolya, kevés olívaolaj.
¨        A tálaláshoz: 4 salátalevél, citromfű, borsfű, 1 csokor metélőhagyma, 2 levél bazsalikom, néhány szál petrezselyem.
¨        Az öntethez: 2 bazsalikomlevél, olívaolaj, néhány gerezd fokhagyma.
Elkészítés: A 4 megtisztított és jól megmosott pisztrángot sóval, borssal jól fűszerezzük. Az olívaolajjal elkevert fűszerekből készített majonézt ecsettel rákenjük a halra, és grillsütőben vagy a sütő rostélyán megsütjük. Grillsütőben 2 perc elég ahhoz, hogy a pisztráng aranysárgára piruljon. A salátaleveleket a metélőhagymával és a fűszerkeverékkel megrakva kis halmokat képezünk.
Az olívaolajban elkeverjük az apróra vágott bazsalikomot, meglocsoljuk vele a halat, s végezetül néhány gerezdapróra vágott fokhagymát hintünk rá, ez egyben díszítésül is szolgál.

Sült pisztráng pékné módra

(Truite rotie boulangere)
¨        4 személyre – előkészítés: 20 perc – főzés: 30 perc
¨        1 nagy, kb. 1 kilós pisztráng, 1 kg krumpli, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1/4 l halászlé vagy halpecsenye-lé, 1 babérlevél, 1 ág kakukkfű, 50 g vaj, 1 evőkanál földimogyoró olaj, só, bors
Tisztítsuk meg és vágjuk vékony karikákra a zöldségeket. Tegyük egy kivajazott tűzálló tálba. Sózzuk, borsozzuk.
Adjuk hozzá a halászlét, a babérlevelet és a kakukkfüvet.
Süssük 210 fokon a sütőben 15 percig.
Tegyük a megtisztított halat a krumplira.
Locsoljuk meg olajjal, fűszerezzük.
Süssük további 15 percig, majd tálaljuk.