Bretagne-i pisztráng
(Truites bretonnes)
¨
4 közepes pisztráng, 10 dkg garnélarák (konzerv
vagy mélyhűtött), 1 ek. kapribogyó, 60 dkg burgonya, 5 dkg vaj, 1,5 dl olaj, 3
dkg liszt, 0,5 citrom, 2 ek. petrezselyem, só, bors.
Az apró kockákra vágott burgonyát
az olajban pirosra sütjük. Lecsepegtetjük, melegen tartjuk.
A pisztrángokat kívül-belül
megsózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk és 3-4 ek. olajban megsütjük (kb.
15 perc, félidőben megfordítjuk), előmelegített halas-tálra fektetjük.
Felolvasztjuk a vajat,
beleforgatjuk a burgonyát, beleszórjuk a rákot, a kaprit, s ha átforrósodott a
pisztrángok köré tesszük.
Bőven meghintjük petrezselyemmel.
Díszítsük citromkarikákkal. Forrón tálaljuk.
Ital: minőségi fehérbor.
Kékre főtt pisztráng
(Truites au bleu)
¨
4 személyre – előkészítés: 15 perc – főzés: 10
perc
¨
4 pisztráng, 20 cl borecet, 1 sárgarépa, 1 fej
hagyma, 1 ágacska kakukkfű, 1 babérlevél, zellerszár, 10 szem koriander, só,
bors
3 liter vízből, 1 karikára vágott
sárgarépából, durván összevágott hagymából, zellerből, kakukkfűből,
babérlevélből, korianderből, sóból, borsból, ecetből készítsünk páclevet.
Forraljuk fel és hagyjuk főni.
Főzzük 10 percig a pisztrángokat
(a hal külsejét ne mossuk le előtte). A pisztrángokon kék bevonat lesz. Vegyük
ki őket óvatosan a pácléből.
Olvasztott vajjal tálaljuk.
Petrezselymes pisztráng
(Truites persillade)
¨
4 személyre – előkészítés: 10 perc – főzés: 10
perc
¨
4 pisztráng, 2 evőkanál liszt, 120 g vaj, 1
csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1 citrom, só, bors
Kérjük meg a halárust, tisztítsa
meg nekünk a halat.
Sózzuk, borsozzuk, és forgassuk
lisztbe a halakat.
Egy serpenyőben süssük meg
mindkét oldalukat a vaj felén.
Amikor megpirultak, tegyük félre
őket egy tányérra.
Egy másik serpenyőben a zúzott
fokhagymát és az összevágott petrezselymet süssük pár másodpercig.
Locsoljuk meg a petrezselymes
vajjal elkevert citromlével a pisztrángot.
Provancei pisztráng
¨
Hozzávalók
(4 személyre): 4 db. 25-30 dkg-os pisztráng, só, bors,
¨
A
majonézhez: 2 levél bazsalikom, citromfű, kakukkfű, turbolya, kevés olívaolaj.
¨
A
tálaláshoz: 4 salátalevél, citromfű, borsfű, 1 csokor metélőhagyma, 2 levél
bazsalikom, néhány szál petrezselyem.
¨
Az
öntethez: 2 bazsalikomlevél, olívaolaj, néhány gerezd fokhagyma.
Elkészítés: A 4 megtisztított és jól megmosott pisztrángot sóval, borssal
jól fűszerezzük. Az olívaolajjal elkevert fűszerekből készített majonézt
ecsettel rákenjük a halra, és grillsütőben vagy a sütő rostélyán megsütjük.
Grillsütőben 2 perc elég ahhoz, hogy a pisztráng aranysárgára piruljon. A
salátaleveleket a metélőhagymával és a fűszerkeverékkel megrakva kis halmokat
képezünk.
Az olívaolajban elkeverjük az apróra vágott bazsalikomot, meglocsoljuk
vele a halat, s végezetül néhány gerezdapróra vágott fokhagymát hintünk rá, ez
egyben díszítésül is szolgál.
Sült
pisztráng pékné módra
(Truite rotie boulangere)
¨
4 személyre – előkészítés: 20 perc – főzés: 30
perc
¨
1 nagy, kb. 1 kilós pisztráng, 1 kg krumpli, 1
hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1/4 l halászlé vagy halpecsenye-lé, 1 babérlevél, 1
ág kakukkfű, 50 g vaj, 1 evőkanál földimogyoró olaj, só, bors
Tisztítsuk meg és vágjuk vékony
karikákra a zöldségeket. Tegyük egy kivajazott tűzálló tálba. Sózzuk,
borsozzuk.
Adjuk hozzá a halászlét, a
babérlevelet és a kakukkfüvet.
Süssük 210 fokon a sütőben 15
percig.
Tegyük a megtisztított halat a
krumplira.
Locsoljuk meg olajjal,
fűszerezzük.
Süssük további 15 percig, majd
tálaljuk.