Périgord-i göngyölt hús



(Enchaud périgourdin)
¨        1,5 kg kicsontozott karaj vagy tarja, 2 ek. zsír, 1 dl csontlé, 4 gerezd fokhagyma, 1 szál kakukkfű, só, bors.
12 órával a sütés előtt hosszában feldaraboljuk a fokhagymát, megtűzdeljük vele a felnyitott húst, sózzuk, borsozzuk. Jó szorosan felgöngyöljük, vastagabb fehér cérnával több helyen áthurkoljuk. 12 órán át, érleljük.
Forró zsíron a hús minden oldalát átsütjük (kb. 30 perc).
A húst tepsibe tesszük, mellé rakjuk a csontot, aláöntünk 1 dl vizet, megszórjuk kakukkfűvel, sóval, borssal. Alufóliával lezárjuk. Előmelegített sütőbe tesszük, közepes lángon kb. 1,5 órán át, puhítjuk.
Kiszedjük a sütőből, kanállal leszedjük a felesleges zsiradékot, kiszedjük a csontot.
A pecsenyelét felöntjük húslével.
A húst előmelegített tálra tesszük, levágjuk a cérnát. Kb. 10 perc múlva vastagra szeleteljük.
A pecsenyelét mártásos csészébe öntve adjuk az asztalra.
Köret: pirított burgonya.
Ital: minőségi vörösbor.