(Sauce tomate)
¨
Hozzávalók: (1 liternyi mártáshoz) 5 dkg
sárgarépa, 5 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 1 szál kakukkfű, 4 dkg angol
szalonna, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 35 dkg paradicsompüré, 1 kis gerezd
fokhagyma, 10 dkg cukor, só, néhány szem feketebors, 12 dl csontlé, I/4
babérlevél.
A kockára vágott zöldséget,
hagymát, szalonnát vajban megpirítjuk. Hozzátesszük a lisztet, és tovább
pirítjuk halvány sárgára. Hozzákeverjük a paradicsompürét, feleresztjük a
csontlével, sózzuk, cukrozzuk, fűszerezzük, majd simára keverjük, és többszöri
keverés mellett 1 óra hosszat főzzük. A felszínre jött zsiradékot, habot
időnként leszedjük, azután finom szitán átszűrjük, utánízesítjük, majd kis vajdarabokat
morzsolunk a tetejére.