¨
8 db franciapalacsinta,
¨
Töltelék: 4 dl tej, 1 vaníliarúd, csipet só, 1
citrom héja nagyobb darabokban, 10 dkg rizs, 3 tojás sárgája, 2 dkg vaj, 6 dkg
cukor, 4 ek. tejszínhab, 6 cl maraschino likőr,
¨
Díszítéshez: 6 db fél körtebefőtt, 2 ek. cukor,
2,5 dl csokoládémártás.
A tejet a vaníliával, sóval,
citromhéjjal felforraljuk, beleszórjuk a rizst. Amikor újra forrni kezd,
lefedjük és takarékon (használjunk gáztűzhelynél elosztót) hagyjuk lassan főni
35 percig (nem sok ez?). Közben nem szabad megkeverni.
Ha elkészült, vegyük le a fedőt,
hagyjuk kicsit hűlni, szedjük ki a vaníliát és a citromhéjat. Szórjuk meg
cukorral.
A tojássárgáját kevés langyos
tejjel és kis darabokra vagdalt vajjal keverjük simára. Villával könnyedén
keverjük a rizshez. Keverjük hozzá a kemény tejszínhabot, 2 apróra vágott fél
körtét. Kevés likőrrel ízesítsük.
A palacsinták közepére tölteléket
teszünk. Először félhold alakúra hajtjuk, majd ezeket tetőcserépszerűen
kivajazott jénai tálon koszorúba rakjuk. Tetejét porcukorral gazdagon megszórjuk.
Nagyon forró sütőben pár perc alatt ráolvasztjuk a cukrot.
A tál közepén maradt szabad körbe
a körtéket helyezzük el, amit bevonunk a likőrrel ízesített csokoládémártással.
A megmaradt mártást külön
csészében kínáljuk.