¨
Az eredeti receptben áztatásra konyak szerepel,
és csirke helyett gyöngytyúk. Minden más változatlan.
Egy szép, méretes csirkét előző
este kívül-belül sózz, borsozz be, hajíts bele teáskanálnyi majorannát, és tedd
reggelig hűtőbe. 20 dkg mazsolát áztass be 2 dl édes borba (pl. muskotályos),
önts még rá1 dl vizet, ebben a lében pihizzen ugyancsak reggelig. Másnap reggel
leszűröd a mazsit, a levét félreteszed, a mazsit betöltöd a csirekbe, esetleg
beletunkolsz még pár gerezd egyéb gyümölcsöt (alma, körte, narancs), majd
bestoppolod a csirit és irány a sütő kb. 1 órácskára. Közben előkészítesz 20
dkg rizst, a hagyományos módon készre főzöd, de hagymával, és gerezdnyi zúzott
fokhagymával is ízesíted. Mig a csirke meg a rizs sül-fő, meghámozol 4-5 almát,
kikapod a magházát és a mazsola áztatólevében1 ek. cukor társaságában megfőzöd,
s jó alaposan összetöröd. Ha a madár szép pirosra sült, kiszeded belőle a
mazsit, a rizst egy kerek tál közepére halmozod és beteríted a mazsival, majd
szépen körberakod a csirkedarabokkal.
Tálalásig melegen tartod. Mártás: A csirkesütésből megmaradt tunkot egy
lábosba áttöltöd, s mintha rántást készítenél, liszttel besűríted, majd
rátöltöd az összetört almát, és állandó kevergetés közben mártás sűrűségűre
főzöd.