Majonéz



¨        Hozzávalók: 1 db tojássárgája, 1 dl olaj, citromlé, 1 kiskanál mustár, só
Elkészítés: Fontos, hogy valamennyi alapanyag elég hideg legyen. A tojássárgákat mély tálba fakanállal keverni kezdjük. Ha több tojásból készítjük, habverővel keverjük. Az olajat kezdetben cseppenként adagoljuk a tojássárgájához, de amikor már keményedni kezd, nagyon vékony sugárba önthetjük. Ha már vajkeménységű, hozzáadjuk a mustárt, a porcukrot, megsózzuk, és a pár csepp citromlevet cseppenként hozzáadjuk.  Keverés közben előfordulhat, hogy az olaj kicsapódik, nem keveredik a tojássárgával. Ezen úgy segíthetünk, hogy egy nyers tojássárgát pár csepp olajjal újra keverni kezdünk, és amikor keményedik, a megtört majonézt ehhez cseppenként adagoljuk, amitől az egész anyag kisimul. Gyorsabb és egyszerűbb az elkészítése készen kapható majonézből, amit kevés porcukorral, mustárral és kevés citromlével ízesítünk.

Majonézmártás 1.

¨        Hozzávalók: 1, 5 dl majonéz, 1 dl tejszín, mustár, bors
Elkészítés: A majonézt a tejszínnel elkeverjük, mustárral, csipetnyi borssal, cukorral izésítjük. Sűrű mártást kapunk. Ha olvadt aszpikot vegyítünk hozzá, fényest színt kap. Főtt tojások, húsok bevonására használjuk.

Majonézmártás 2.

(Sauce mayonnaise)  
3 dl majonézt 1 dl tejszínnel, sóval, citromlével, kevés törött borssal ízesítjük.