¨
Hozzávalók: 1 db tojássárgája, 1 dl olaj,
citromlé, 1 kiskanál mustár, só
Elkészítés: Fontos, hogy valamennyi
alapanyag elég hideg legyen. A tojássárgákat mély tálba fakanállal keverni
kezdjük. Ha több tojásból készítjük, habverővel keverjük. Az olajat kezdetben
cseppenként adagoljuk a tojássárgájához, de amikor már keményedni kezd, nagyon
vékony sugárba önthetjük. Ha már vajkeménységű, hozzáadjuk a mustárt, a
porcukrot, megsózzuk, és a pár csepp citromlevet cseppenként hozzáadjuk. Keverés közben előfordulhat, hogy az olaj
kicsapódik, nem keveredik a tojássárgával. Ezen úgy segíthetünk, hogy egy nyers
tojássárgát pár csepp olajjal újra keverni kezdünk, és amikor keményedik, a
megtört majonézt ehhez cseppenként adagoljuk, amitől az egész anyag kisimul.
Gyorsabb és egyszerűbb az elkészítése készen kapható majonézből, amit kevés
porcukorral, mustárral és kevés citromlével ízesítünk.
Majonézmártás 1.
¨
Hozzávalók: 1, 5 dl majonéz, 1 dl tejszín,
mustár, bors
Elkészítés: A majonézt a tejszínnel
elkeverjük, mustárral, csipetnyi borssal, cukorral izésítjük. Sűrű mártást
kapunk. Ha olvadt aszpikot vegyítünk hozzá, fényest színt kap. Főtt tojások,
húsok bevonására használjuk.
Majonézmártás 2.
(Sauce mayonnaise)
3 dl majonézt 1 dl tejszínnel, sóval, citromlével, kevés törött borssal
ízesítjük.