Lyoni burgonyás tál



¨        Hozzávalók: 800 g burgonya, 1 nagy fej hagyma, 75 g vaj, 250 g sütőkolbász, 200 g csirkemáj, 1 dl húsleves (lehet kockából is), 3 ek. paradicsompüré, 100 g reszelt sajt, 5 dl tejszín, 1 tojássárgája, 1 cs. petrezselyem, só, bors
A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, ha kihűlt, nem túl vékony karikákra vágjuk. 50 g vajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a héjából kinyomkodott, elmorzsolt kolbászt, a megmosott, lecsepegtetett, apró kockára vágott csirkemájat, és néhány percig erős tűzön pirítjuk. A húslevesben elkeverjük a paradicsompürét, a kolbászos májhoz adjuk, a szokásosnál erősebben borsozzuk, és fedő nélkül, gyakorta megkeverve, erős tűzön addig főzzük, amíg mártásszerűre be nem sűrűsödik.
A maradék vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, az aljára terítünk egy sor burgonyát - a teljes mennyiség felét-, elsimítjuk rajta a ragut, megszórjuk a sajt felével, végül befedjük a maradék burgonyával. A tejszínt alaposan kikeverjük a tojássárgájával, hozzáadjuk a vágott petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, és a burgonyára öntjük. Tetejét megszórjuk a maradék sajttal. Előmelegített forró sütőben kb. 45-50 percig, pirulásig sütjük.
A sütőtálban azonnal kínáljuk, igazán csak frissiben jó!