¨
Kb. 3 adag
A céklamártáshoz 3 céklát (kb.
450 g) folyó hideg víz alatt lekefélünk gyökerét kb.- 1 cm-ig levágjuk, 125 ml
(1/8 I) vízzel együtt üveg- vagy kerámiatálba tesszük lefedve 700 W-tal kb. 5
percig főzzük, megfordítjuk, és lefedve 450 W-tal további 2 percig főzzük.
Hideg vízzel leöblítjük, héját lehúzzuk, felét apróra vágjuk. 200 ml (1/5 I)
tejszínnel mixerben pépesítjük. Sóval, borssal, citrom- lével fűszerezzük.
A cékla másik felét vékony
csíkokra vágjuk 1-2 evőkanál vízzel együtt, egy mélytányérba tesszük, sóval,
borssal fűszerezzük.
500 g lepényhal-filét folyó hideg
vízzel leöblítünk, leszárítjuk, 1-2 evőkanál citromlével lecsöpögtettük és kb.
15 percig állni hagyjuk, sóval, borssal megszórjuk, felgöngyöljük, kör alakban.
Kis üveg- vagy porcelántálba tesszük, mindegyik göngyölegbe vajat teszünk apró
darabkákban.
4 evőkanál fehérbort hozzáadunk,
lefedve. 700 W-tal kb. 5 percig tőzzük.
Szobahőmérsékleten lefedve néhány
percig; állni hagyjuk
A céklacsíkokat 700 W-tal 2-3
percig lefedve felforrósítjuk.
A céklamártást üveg- vagy
porcelántálban 3 evőkanál hallével (a lepényhal levéből) összekeverjük, lefedve
700 W-tal kb. 3 percig hevítjük. A mártást 3 tányéron elosztjuk. a céklacsíkokat
rátesszük, a halgöngyölegeket a mártásra rakjuk.
Vékonyra vágott metélőhagymával
megszórjuk, azonnal tálaljuk.
¨
Főzési idő összesen: kb. 36 perc.
¨
Ötlet: Fűszeres vagy gombás rizst adhatunk
hozzá.