Lepényhalfilé céklamártással



¨        Kb. 3 adag
A céklamártáshoz 3 céklát (kb. 450 g) folyó hideg víz alatt lekefélünk gyökerét kb.- 1 cm-ig levágjuk, 125 ml (1/8 I) vízzel együtt üveg- vagy kerámiatálba tesszük lefedve 700 W-tal kb. 5 percig főzzük, megfordítjuk, és lefedve 450 W-tal további 2 percig főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, héját lehúzzuk, felét apróra vágjuk. 200 ml (1/5 I) tejszínnel mixerben pépesítjük. Sóval, borssal, citrom- lével fűszerezzük.
A cékla másik felét vékony csíkokra vágjuk 1-2 evőkanál vízzel együtt, egy mélytányérba tesszük, sóval, borssal fűszerezzük.
500 g lepényhal-filét folyó hideg vízzel leöblítünk, leszárítjuk, 1-2 evőkanál citromlével lecsöpögtettük és kb. 15 percig állni hagyjuk, sóval, borssal megszórjuk, felgöngyöljük, kör alakban. Kis üveg- vagy porcelántálba tesszük, mindegyik göngyölegbe vajat teszünk apró darabkákban.
4 evőkanál fehérbort hozzáadunk, lefedve. 700 W-tal kb. 5 percig tőzzük.
Szobahőmérsékleten lefedve néhány percig; állni hagyjuk
A céklacsíkokat 700 W-tal 2-3 percig lefedve felforrósítjuk.
A céklamártást üveg- vagy porcelántálban 3 evőkanál hallével (a lepényhal levéből) összekeverjük, lefedve 700 W-tal kb. 3 percig hevítjük. A mártást 3 tányéron elosztjuk. a céklacsíkokat rátesszük, a halgöngyölegeket a mártásra rakjuk.
Vékonyra vágott metélőhagymával megszórjuk, azonnal tálaljuk.
¨        Főzési idő összesen: kb. 36 perc.
¨        Ötlet: Fűszeres vagy gombás rizst adhatunk hozzá.