Lepényhal filé osztrigaszószban



¨        4 adag
¨        Hozzávalók: 1/2 kiskanál fehér bors, 1/2 kiskanál fekete bors, 1/4 kiskanál őrölt mustármag, 1/4 kiskanál Cayenni bors, 1/2 kiskanál zellermag, 1/4 kiskanál őrölt gyömbér, 1 pohár liszt, 4 lepényhal filé, 1 pohár tej, 3 evőkanál vaj, 1.5  pohár Osztrigaszósz melegen
Elkészítés: A fűszereket mozsárba tesszük, és mozsártörővel összetörjük, majd össze- keverjük a liszttel. A halfiléket tejbe mártjuk és meghintjük a fűszeres liszttel.
A vajat öntöttvas serpenyőben, közepes lángon felforrósítjuk. Beletesszük a halfiléket, és minden oldalról 3-3 percig sütjük.  A halat kivesszük és osztriga- szósszal tálaljuk.
1 adag tartalmaz: 547 kilokalóriát, 39 g szénhidrátot, 30 g fehérjét, 30 g zsiradékot, 1.6 g rostanyagot.

Osztrigaszósz

¨        4-6 adag
¨        Hozzávalók: 1 pohár héjából kivett osztriga, saját levében, 2.5 pohár hideg víz, 1/4 kiskanál fekete bors, 1/4 kiskanál fehér bors, 1/4 kiskanál őrölt bazsalikom, 1 gerezd leforrázott, meghámozott és összezúzott fokhagyma, 3 evőkanál vaj, 1 finomra vágott vöröshagyma, 3 evőkanál liszt, 1/4 kiskanál zsírdús tejföl, csipetnyi szerecsendió, csipetnyi Cayenni bors, só.
Elkészítés: Az osztrigákat levükkel együtt tálba tesszük. Leöntjük hideg vízzel, és 8 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Az osztrigát leszűrjük, és a levét kis lábasba tesszük. 3-4 percig kis lángon főzzük.
A borsokat összekeverjük a bazsalikommal és fokhagymával, félretesszük.
A vajat lábasban vagy öntöttvas serpenyőben felforrósítjuk. Belerakjuk a vöröshagymát, és 4 percig kis lángon fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, és 1 percig kis lángon sütjük.
Lassan, habverővel állandóan keverve hozzáöntjük az osztrigalét. Beletesszük a kikevert fűszereket és a tejfölt. Jól összekeverjük, és rendszeresen kavargatva 12 percig kis lángon főzzük. A szósznak jó sűrűnek kell lenni. Az osztrigákat visszatehetjük a szószba, és kis lángon 3 percig párolhatjuk. Különböző ételek remek kiegészítője.