Lángolt gyöngytyúk észak-francia módra



(Pintade flambée)
¨        1,2 kg-os gyöngytyúk, 5 dkg vaj, 15 dkg húsos füstölt szalonna, 2 kisebb hagyma, 1 babér, 0,5 mk. kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma, 10 szem borókabogyó, 1 ek. fenyővíz (gin), 1 ek száraz fehérbor, só, bors.
A kibontott gyöngytyúkot forró zsiradékon forgatva átsütjük, hozzáadjuk a felaprított szalonnát, a hagymafejeket, fűszereket.
Állítsuk erősre a lángot, locsoljuk meg ginnel, gyújtsuk meg.
Adjuk hozzá a vízzel hígított bort, sózzuk, borsozzuk és lefedve, közepes tűzön 50 percig pároljuk. Félidőben megfordítjuk a tyúkot.
Vegyük ki a lábasból, tegyük előmelegített tálra. Öntsük a pecsenyelét 2 ek. vízzel, forraljuk fel, locsoljuk a feldarabolt tyúkra.
Pirított burgonyával vagy párolt zöldséggel tálaljuk.