(Pintade flambée)
¨
1,2 kg-os gyöngytyúk, 5 dkg vaj, 15 dkg húsos
füstölt szalonna, 2 kisebb hagyma, 1 babér, 0,5 mk. kakukkfű, 1 gerezd
fokhagyma, 10 szem borókabogyó, 1 ek. fenyővíz (gin), 1 ek száraz fehérbor, só,
bors.
A kibontott gyöngytyúkot forró
zsiradékon forgatva átsütjük, hozzáadjuk a felaprított szalonnát, a
hagymafejeket, fűszereket.
Állítsuk erősre a lángot,
locsoljuk meg ginnel, gyújtsuk meg.
Adjuk hozzá a vízzel hígított
bort, sózzuk, borsozzuk és lefedve, közepes tűzön 50 percig pároljuk. Félidőben
megfordítjuk a tyúkot.
Vegyük ki a lábasból, tegyük
előmelegített tálra. Öntsük a pecsenyelét 2 ek. vízzel, forraljuk fel,
locsoljuk a feldarabolt tyúkra.
Pirított burgonyával vagy párolt
zöldséggel tálaljuk.