Crepes Suzettes (krepp szüzett)
¨
Hozzávalók: a palacsintához: 15 dkg liszt, 2
tojás, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 1/2 citrom héja, 5
dkg vaj;
¨
A flambírozáshoz: 10 nagyobb szem kockacukor, 2
narancs, 1 citrom, 3 dkg vaj, 2 evőkanál cukor, 5 cl Cointreau vagy Grand
Marnier (vagy más narancslikőr), 3 cl konyak.
A felsorolt hozzávalókból
palacsintatésztát készítek, amelyhez 5 dkg olvasztott vajat is hozzáadok. Forró
vajon nagyon vékony palacsintákat sütök. A kockacukrokat az előzőleg alaposan
megmosott és megtörölt narancs és citrom héján ledörzsölöm. Flambírozó -
serpenyőben (akinek nincs, megteszi egy teflonserpenyő is, amelyet másra nem
használunk) kevés olvasztott vajon a kockacukrot a kristálycukorral együtt
megolvasztom, majd hozzáadom a narancs és a citrom kifacsart levét és
felforralom. 2 cl narancslikőrt is hozzáöntök. A serpenyőben egyenként
átpirítom a palacsintákat a likőrös mártásban, majd négyrét hajtom. Egyszerre
négy palacsintát flambírozok. Ha jól magukba szívták a narancsos levet,
meglocsolom a maradék narancslikőr és konyak keverékével és meggyújtom. Ha a
láng elaludt, a palacsintákat tányérra teszem, és a serpenyőben maradt szirupot
rákanalazom. Italnak jégbe hűtött Coinreau-t adok mellé. A Coinreau-t
helyettesíthetjük a Curacao változataival is. Ez olyan önálló fogás, amely még
vendégségben is megállja a helyét!