Lángoló palacsinta




Crepes Suzettes (krepp szüzett)
¨        Hozzávalók: a palacsintához: 15 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 1/2 citrom héja, 5 dkg vaj;
¨        A flambírozáshoz: 10 nagyobb szem kockacukor, 2 narancs, 1 citrom, 3 dkg vaj, 2 evőkanál cukor, 5 cl Cointreau vagy Grand Marnier (vagy más narancslikőr), 3 cl konyak.
A felsorolt hozzávalókból palacsintatésztát készítek, amelyhez 5 dkg olvasztott vajat is hozzáadok. Forró vajon nagyon vékony palacsintákat sütök. A kockacukrokat az előzőleg alaposan megmosott és megtörölt narancs és citrom héján ledörzsölöm. Flambírozó - serpenyőben (akinek nincs, megteszi egy teflonserpenyő is, amelyet másra nem használunk) kevés olvasztott vajon a kockacukrot a kristálycukorral együtt megolvasztom, majd hozzáadom a narancs és a citrom kifacsart levét és felforralom. 2 cl narancslikőrt is hozzáöntök. A serpenyőben egyenként átpirítom a palacsintákat a likőrös mártásban, majd négyrét hajtom. Egyszerre négy palacsintát flambírozok. Ha jól magukba szívták a narancsos levet, meglocsolom a maradék narancslikőr és konyak keverékével és meggyújtom. Ha a láng elaludt, a palacsintákat tányérra teszem, és a serpenyőben maradt szirupot rákanalazom. Italnak jégbe hűtött Coinreau-t adok mellé. A Coinreau-t helyettesíthetjük a Curacao változataival is. Ez olyan önálló fogás, amely még vendégségben is megállja a helyét!