Karamellizált körte




¨        Hozzávalók 4 személyre: 1 kg körte, 10 dkg méz, 5 dkg vaj, 2 dkg cukor, 1 dl fehérbor, a díszítéshez mandula, szőlő, ribizli
Elkészítése: Mézet teszünk fel serpenyőben főni. Ebbe a karamellizálódó mézbe tesszük bele a kimagozott, meghámozott, félbe vágott körtéket. Reszelt citrom és narancshéjat teszünk rá, melyet előzőleg 5 percig vízben főztünk. Amikor karamellizálódott a méz, felöntjük a fehérborral. Kivesszük a körtéket és tányérra rakjuk, ezalatt a szirup tovább sűrűsödik a lángon. Mikor kellőképp besűrűsödött, hozzáadjuk a vajat, majd ráöntjük a körtékre. Megszórjuk mandulával, szőlővel és ribizlivel díszítjük.