Homár amerikai módon



(Homard Américaine)
¨        Hozzávalók: 1,50 kg homár, 5 dkg sárgarépa, 5 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál kakukkfű, 1 kis babérlevél, 3 dl fehérbor, 1 dl konyak, 20 dkg friss paradicsom vagy 1 evőkanál paradicsompüré, 1 dl leves. 1,5 dl barna mártás, 1 evőkanál húskivonat, 1 dl olaj, 20 dkg vaj, só, bors, piros­paprika, tárkony, petrezselyem zöldje.
A zöldséget, hagymát finomra vágjuk és 1 rész olajban, 1 rész vajban meg­pirítjuk. Az élő homár farkát egyenesre kifeszítve, 1,5 ujjnyi darabokra szele­teljük, a törzsét hosszában kettévágjuk, az ikráját és a törzséből kivett velőt vajjal összegyúrjuk, törjük és félretesszük. A feldarabolt rákot az elkészített zöldségre tesszük, élénk tűz mellet pirítjuk, majd hozzáadva a konyakot, meggyújtjuk, és fehérborral eloltjuk. Ezután hozzátesszük az összezúzott fok­hagymát, kevés húskivonatot, a barna mártást, a levest, az összevagdalt para­dicsomot, pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fűszercsomót (petre­zselyemszára, zellerlevél, kakukkfű, babérlevél cérnával összekötve), és le­takarva pároljuk 20 percig. A rákdarabokat tembálba helyezzük, és letakarva melegre tesszük. A mártásba belekeverjük a vajjal elkevert belső részt, forrás­pontig hevítjük, majd finom szitán áttörjük, újból melegre tesszük, végül a megmaradt vajat folytonos keverés mellett beletördeljük, utánízesítjük, a fi­nomra vágott tárkonyt, zöldpetrezselymet hozzáadva a rák húsára öntjük és forrón tálaljuk. Rizsköretet adunk hozzá.