Holland ragu



(Ragout hollandais)
¨        4 személyre – előkészítés: 30 perc – főzés: 1 óra 30 perc
¨        600 g csontnélküli marhahús, 100 g füstölt szalonna, 300 g szélesmetélt, 150 g reszelt gouda sajt, 1/4 l fehérbor, 2 evőkanál olívaolaj, 20 g vaj, 2 fej hagyma, 3 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, só, bors
Vágjuk kis kockákra a hagymát. Forrázzuk le a paradicsomot és húzzuk le a héját. A füstölt szalonnát süssük a hagymával és fokhagymával 10 percig.
Vágjuk a húst kockákra. Adjuk a szalonnához, pirítsuk meg, majd sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az összetört paradicsomot, 1 pohár vizet és a bort. Kis lángon főzzük egy órát.
Melegítsük elő a sütőt. Főzzük ki a tésztát sós vízben rugalmasra (kb.7 perc), szűrjük le.
Egy kivajazott tűzálló tál aljára tegyünk egy réteg tésztát, szórjuk meg reszelt sajttal, tegyünk rá egy adag ragut, folytassuk a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalók (a tetejére tészta kerüljön).
Öntözzük meg a ragu levével, fedjük le és süssük 180 fokon 30 percig. Tálalás előtt szórjuk meg petrezselyemmel.
Javaslat: A ragut akár előző nap is elkészíthetjük.