Francia sajtos rakott burgonya



¨        Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 15 dkg reszelt sajt vegyesen (bármilyen fajta lehet), 5 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 db egész tojás, 6 dl tej, késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 teáskanál só.
A főtt burgonyát hámozás után vékony karikákra vágom, a fokhagymagerezdeket megtisztítom, és apróra vágom (nem zúzom). Egy tepsi alját beterítem burgonyakarikákkal, megsózom, kevés fokhagymadarabkát szórok rá, majd meghintem reszelt sajttal és törött borssal. A rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávalókból. Ezután a tejet felforralom, beleszórom a reszelt szerecsendiót, majd ha kissé kihűlt, hozzáöntöm a közben habosra kevert tojást. Ezzel az öntettel lelocsolom a burgonyát. Ezután az előmelegített forró sütőbe tolom, és fedetlenül pirítom huszonöt percig, illetve addig, amíg a teteje szép pirosra nem sül. Ha már majdnem készen van, megszórom apróra morzsolt vajjal, és már csak addig pirítom, amíg a vaj elolvad a tetején. Kockákra vágva tálalom. Aki szereti, a tányérján még külön is megsajtozhatja.