¨
A roládhoz: 60 dkg sertés- vagy marhahús, 5 kis
fej hagyma, 2 dl rizs, 5 dkg szalonna, só, őrölt bors, olaj, 30 sárgarépa 30
dkg petrezselyemgyökér, 2 babérlevél, 2 babérlevél, szemes bors, 1 dl tejföl, 1
szűk evőkanál liszt, 4 szem kockacukor, kevés ecet
¨
A zsemlegombóchoz: 4 zsömle, 1 fej hagyma, olaj,
pirospaprika, 40 dkg liszt, 2 tojás, tej, só
A húst tenyérnyi szeletekre
vágjuk, jól kiverjük és megsózzuk. A megmosott rizst összekeverjük az egyik fej
apróra vágott hagymával, felkockázott szalonnával, sóval, borssal fűszerezzük,
megtöltjük vele a hússzeleteket, és feltekerjük. Egy lábasban, bő olajban
hagymát pirítunk, belerakjuk a roládokat. Amikor zsírjára sül, egy kis vízzel
felengedjük, megborsozzuk, és puhára pároljuk. Sós, babérlevéllel ízesített
vízben puhára pároljuk a feldarabolt zöldségeket és három fej hagymát, majd
tejfölös habarással besűrítjük. Közben a kockacukrot barnára pirítjuk,
hozzáadjuk a zöldségekhez, és ízlés szerint ecettel savanyítjuk. Miután
összeforrt, szitán átpasszírozzuk, és a roládra öntjük. Tálalás előtt még
egyszer forraljuk össze az egészet. A zsemlegombócokhoz kevés olajban
megpirítjuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk az apró kockákra vágott zsömlét,
és együtt megpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával. A lisztből a tojásokkal
és a tejjel galuska sűrűségű masszát keverünk, közben megsózzuk. A masszába
belekeverjük a pirított zsemlét, majd gombócokat formálunk belőle, és kifőzzük.
A roládokat zsemlegombócokkal tálaljuk, és a mártásával meglocsoljuk.