Francia rolád zsemlyegombóccal



¨        A roládhoz: 60 dkg sertés- vagy marhahús, 5 kis fej hagyma, 2 dl rizs, 5 dkg szalonna, só, őrölt bors, olaj, 30 sárgarépa 30 dkg petrezselyemgyökér, 2 babérlevél, 2 babérlevél, szemes bors, 1 dl tejföl, 1 szűk evőkanál liszt, 4 szem kockacukor, kevés ecet
¨        A zsemlegombóchoz: 4 zsömle, 1 fej hagyma, olaj, pirospaprika, 40 dkg liszt, 2 tojás, tej, só
A húst tenyérnyi szeletekre vágjuk, jól kiverjük és megsózzuk. A megmosott rizst összekeverjük az egyik fej apróra vágott hagymával, felkockázott szalonnával, sóval, borssal fűszerezzük, megtöltjük vele a hússzeleteket, és feltekerjük. Egy lábasban, bő olajban hagymát pirítunk, belerakjuk a roládokat. Amikor zsírjára sül, egy kis vízzel felengedjük, megborsozzuk, és puhára pároljuk. Sós, babérlevéllel ízesített vízben puhára pároljuk a feldarabolt zöldségeket és három fej hagymát, majd tejfölös habarással besűrítjük. Közben a kockacukrot barnára pirítjuk, hozzáadjuk a zöldségekhez, és ízlés szerint ecettel savanyítjuk. Miután összeforrt, szitán átpasszírozzuk, és a roládra öntjük. Tálalás előtt még egyszer forraljuk össze az egészet. A zsemlegombócokhoz kevés olajban megpirítjuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk az apró kockákra vágott zsömlét, és együtt megpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával. A lisztből a tojásokkal és a tejjel galuska sűrűségű masszát keverünk, közben megsózzuk. A masszába belekeverjük a pirított zsemlét, majd gombócokat formálunk belőle, és kifőzzük. A roládokat zsemlegombócokkal tálaljuk, és a mártásával meglocsoljuk.