¨
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 1 evőkanál víz, 2
tojássárgája, fél citrom, só, őrölt fekete bors, 1 kiskanál mustár
Elkészítés: Egy nyeles edényben
egy evőkanál vajat felolvasztunk, hozzáadjuk a vizet és habverővel alaposan
elkeverjük. Ezután az edényt lehúzzuk a tűzről, és egyenként belekeverjük a
tojássárgákat, közben állandóan kevergetjük. Az edényt ismét a tűzre tesszük és
egészen kis lángon állandó keverés közben a többi vajat is hozzáadjuk
darabonként. Vigyázzunk, nehogy közben felforraljuk a mártást. A mártást
citromlével, sóval és borssal ízesítjük. Az edényt a tűzről levesszük, és ekkor
keverjük hozzá a mustárt. A tárkonylevelet apróra vágjuk, és szintén a
mártáshoz keverjük. Párolt halhoz, főtt húsokhoz vagy tojásételekhez nagyon jól
illik.
Tipp: Ha a mártás összefutna, 1-2
evőkanál hideg vizet keverjünk hozzá habverővel, akkor ismét kisimul.