¨
Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 4 vöröshagyma, 1
nagy alma, só, majoránna, bors
A megtisztított kacsát bedörzsöljük
sóval, borssal. A megtisztított almát és hagymát kockára vágjuk, ízlés szerint
megszórjuk a három fűszerrel, ezzel megtöltjük a kacsát, melynek hasüregét
bevarrjuk, sütőedénybe tesszük. Előmelegített sütőben 200°C-on 10 percig, majd
180 °C-ra csökkentve 70 percig sütjük. Ha a hús már puha, a zsírt leöntjük
róla, és a kacsát melegen tartjuk. A leöntött zsírt kettéválasztjuk úgy, hogy
az edényt hideg vízbe állítjuk, és a megmerevedett zsírt óvatosan leszedjük.
Ebben süthetjük meg a kacsa máját. A visszamaradt fűszeres léből készül a híres
francia narancsmártás. Ehhez lereszeljük 1-2 narancs héját, levét kicsavarjuk.
1 csapott ek. cukorból karamellt készítünk, felengedjük 3 dl vízzel és felforraljuk.
A visszamaradt fűszeres zsírhoz adjuk a reszelt narancshéjat, a felforralt
karamellt, 1 csapott ek. lisztet, ezt habverővel kevergetve addig főzzük, amíg
mártás sűrűségű lesz. Ekkor átszűrjük, hozzáadjuk a narancs levét, amellyel már
nem hevítjük.