(Bouillabaisse á la Marseillaise)
¨
Hozzávalók
(10 személyre): 4 kg különféle tengeri hal és tengeri rák, 2,5 d1 olaj, 30 dkg
vöröshagyma, 20 dkg póréhagyma, 20 dkg friss paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 2
babérlevél, 4 db szegfűszeg, 2 szál kakukkfű, 5 dl fehérbor, só, bors, sáfrány,
petrezselyem zöldje.
A halakat megtisztítjuk, 5-6 dkg-os darabokra vágjuk és besózzuk.
Lábasban, olajban megfonnyasztjuk a finom metéltre vágott póréhagymát, a
finomra vágott vöröshagymát, beleadjuk a feldarabolt tengeri rákot,
megpirítjuk, és ha a rák megszínesedett, felöntjük fehérborral, majd hozzáadjuk
az összezúzott fokhagymát, a vágott petrezselyemzöldet, sáfrányt, szegfűszeget,
a darabokra vágott paradicsomot, végül a feldarabolt halakat. Annyi vízzel vagy
hallével öntsük fel, hogy a halakat kétujjnyira ellepje. Megsózzuk, borsozzuk,
beleteszzük a fűszercsomót cérnával összekötve (petrezselyemzöldje, 1 szál
zellerlevél, 2 szál kakukkfű, babérlevél), majd felforraljuk, és lassú
forralással főzzük 30 percig. Keverni nem szabad, csak rázogatni. Olajban
pirított és fokhagymával bedörzsölt zsemleszeleteket tálalunk hozzá.