Francia epertorta



A francia epertortához elöljáróban a sütőt begyújtjuk, és öt deka vajat vagy margarint kis lábaskában belerakunk, hogy felolvadjon. Két tojás fehérjét habbá verjük, először 10 deka cukrot, majd a tojások sárgáját is beleverjük. A habverőt félretéve, most már evőkanállal hét deka réteslisztet forgatunk bele, végül a felolvadt zsiradék is a tésztába kerül. Egy körülbelül 25 centiméter átmérőjű kerek tortaformába simítjuk, és forró (200 fokos, gázsütő 6-os fokozat) sütőbe téve 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Körülbelül 75 deka epret megmosunk, lecsumázzuk, és a tésztát sűrűn kirakjuk vele. Két csomag piros színű tortazselé-port négy deci vízzel simára keverünk, egy deci málna- vagy ribiszkeszörppel ízesítjük, és kevergetve tűzre tesszük, fél percig forraljuk. A tűzről levéve egy percig még keverjük, majd a gyümölcsöt bevonjuk vele. A hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Végül a szélét késsel meglazítjuk, és a torlappal együtt csúsztatjuk tálra.