A francia epertortához
elöljáróban a sütőt begyújtjuk, és öt deka vajat vagy margarint kis lábaskában
belerakunk, hogy felolvadjon. Két tojás fehérjét habbá verjük, először 10 deka
cukrot, majd a tojások sárgáját is beleverjük. A habverőt félretéve, most már
evőkanállal hét deka réteslisztet forgatunk bele, végül a felolvadt zsiradék is
a tésztába kerül. Egy körülbelül 25 centiméter átmérőjű kerek tortaformába
simítjuk, és forró (200 fokos, gázsütő 6-os fokozat) sütőbe téve 20-25 perc
alatt szép pirosra sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Körülbelül 75 deka epret
megmosunk, lecsumázzuk, és a tésztát sűrűn kirakjuk vele. Két csomag piros
színű tortazselé-port négy deci vízzel simára keverünk, egy deci málna- vagy
ribiszkeszörppel ízesítjük, és kevergetve tűzre tesszük, fél percig forraljuk.
A tűzről levéve egy percig még keverjük, majd a gyümölcsöt bevonjuk vele. A hűtőszekrényben
dermedni hagyjuk. Végül a szélét késsel meglazítjuk, és a torlappal együtt
csúsztatjuk tálra.